Vláda lékařům schválila zvýšení platů, protesty končí

Praha – Vláda na dnešním zasedání schválila nové platové tabulky, které mají lékařům v nemocnicích zajistit o 5 000 až 8 000 korun měsíčně víc. Potvrdila i memorandum uzavřené lékařskými odbory a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Schválené vládní usnesení tak udělalo definitivní tečku za protestní akcí Děkujeme, odcházíme. Podle Hegera bylo k dnešnímu ránu staženo 60 procent výpovědí. Místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová odpoledne uvedla, že číslo už je mnohem vyšší. Do čtvrtka podle ní stáhne výpověď drtivá většina lékařů.

Lékařům by ještě letos měl vzrůst hrubý plat o pět až osm tisíc korun měsíčně. Do dvou let by se měli dočkat jeden a půl až trojnásobku průměrného platu v zemi. Stejně by měly platy vzrůst i lékařům ve vojenských nemocnicích, v ústavech a u záchranné služby. Finance na zvýšení platů půjdou podle premiéra Petra Nečase výhradně z prostředků získaných reformou zdravotnictví a restrukturalizací lůžkových zařízení. „Bez dalšího navýšení prostředků ze státního rozpočtu,“ zdůraznil na tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet podle premiéra zároveň deklaruje, že zvýší v letech 2012 a 2013 platy i ostatním zdravotnickým profesím. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) podle svých slov doufá, že memorandum bude skutečně dodrženo.

Leoš Heger:

„Domnívám se, že když bylo nařízení vlády odsouhlaseno, bude situace do konce týdne naprosto normalizována. Pokud by v některých nemocnicích zůstaly deficity v počtech lékařů na jednotlivých odděleních, není již problémem, aby byli pacienti pro akutní zásahy přesměrováni do sousedních nemocnic, které budou plně funkční.“

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek má také předložit návrh novely nařízení vlády o platových poměrech zaměstanců ve veřejných službách a správě, kterou se zruší tarifní platy ve zdravotnictví k 1. 1. 2013. Vláda se k tomu podle Nečase zavázala v koaliční smlouvě i v programovém prohlášení. Heger doufá, že až začne platit nařízení vlády o zrušení tarifů, bude situace v platech ve zdravotnictví stabilizovaná: „Doufám, že reforma se nám bude dařit, takže platové poměry se výrazně zlepší,“ uvedl ministr.     

Odbory schválení tarifů uvítaly

Místopředsedkyně Lékařského odborového klubu a šéfka nemocničních odborů v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici Jana Vedralová zvýšení tarifů uvítala: „Jsme strašně rádi, že to tak dopadlo… My jsme jako lékařské odbory a lékaři, kteří v akci Děkujeme, odcházíme byli, dohodu splnili. Výpovědi jsme stáhli či stahujeme. Nedovedli jsme si představit, že by svoji část dohody druhá strana nesplnila.“ Nyní podle ní může začít dlouhodobější práce na potřebné přeměně. Spolupráce odborářů na reformě je zakotvena v platném memorandu. Půjde například o změny v lékové politice, potlačení korupce při nákupu přístrojů a stavebních zakázek.

O kolik si lékaři polepší:

  • 11. a 12. platová třída: 5 000 korun
  • 13. platová třída: 6 500 korun
  • 14. a vyšší platové třídy: 8 000 korun

Lékaři v nemocnicích bez tarifů:

  • L1 lékař bez atestace: 5 000 korun
  • L2 lékař s atestací prvního stupně: 6 500 korun
  • L3 lékař s atestací druhého stupně: 8 000 korun

Výsledek jednání vlády netrpělivě sledovali lékaři po celé republice. Tisíce z nich hrozily, že od 1. března nenastoupí do nemocnic. V posledních dnech ale své výpovědi ve velkém stahují. Například na jihu Čech ale někteří čekali až na dnešní odpoledne. Krajský koordinátor Jan Vorel už ale potvrdil, že lékaři dnes protestní akci Děkujeme, odcházíme oficiálně ukončili. Podle ředitelů nemocnic až na čtyři výjimky všichni výpovědi stáhli. Naopak asi posledním místem, kde se stále nepodařilo najít společnou řeč mezi nemocnicí a lékaři, je Uherské Hradiště. Ředitel nemocnice trvá na tom, aby si doktoři podali znovu žádost o přijetí do pracovního poměru.

O zdravotnictví jednal i sněmovní zdravotní výbor. Náměstek resortu Martin Plíšek poslancům oznámil, že ministerstvo chce předložit vládě nejméně osm reformních zákonů. Vedle záchranné služby se týkají například zdravotního pojištění nebo univerzitních nemocnic. Předseda výboru, občanský demokrat Boris Šťastný, si ale myslí, že resort mohl reformy předložit už dřív. Ministerstvo však trvá na tom, že ke zpoždění nedošlo.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24