Při rekonstrukci Janouškovy nehody vypovídalo všech osm svědků

Praha – Vyšetřovatelé rekonstruovali nehodu lobbisty Romana Janouška. Před třemi měsíci srazil jedenapadesátiletou ženu po tom, co jí naboural auto. Do pražské Vyskočilovy ulice, kterou policisti uzavřeli, dorazila i sama poškozená. Janoušek u rekonstrukce nebyl. Výpovědi svědků se dle Janouškova advokáta značně rocházejí - „co výpověď, to originál.“ Úvod rekonstrukce přinesl dopravní problémy.

Rekonstrukce začala krátce před 11:30, již dvě hodiny před jejím začátkem policie přivezla Janouškovo porsche, které ještě na přední části nese stopy nehody. Již od rána se v místě shromažďovali novináři. Rekonstrukce bude pokračovat i v neděli. Dnes se jí zúčastnilo osm svědků, nedělního vyšetřovacího se zúčastní pouze sedm. Policie nekomentovala, zda se jedná o stejné lidi. Výpovědi svědků se podle Janouškova advokáta prý značně rozcházejí. „Co výpověď, to originál.“ Poškozená žena, která předváděla, jak k nehodě došlo, se od své výpovědi v zásadě neodchýlila.

Policisté vozili na místo nehody svědky jednoho po druhém. Za pomoci drobné figurantky i figuríny s blonďatou parukou simulovali podobu střetu Janouškova porsche s ženou. Rekonstrukci za přítomnosti soudních znalců a právních zástupců organizoval policista s mikrofonem. „Ještě jednou přeměříme toto vozidlo, pak následné vozidlo,“ dirigoval své pomocníky.

Podle státní zástupkyně Jitky Rybenské se policie snaží zjistit, jestli mohli svědci vidět událost tak, jak ji popsali ve svých výpovědích. Výsledek také ovlivní vypracování několika znaleckých posudků.

Janoušek se rekonstrukce podle svého advokáta Víta Širokého účastnit nebude. Média v uplynulých dnech uvedla, že se obviněný zdržuje v Chorvatsku. Podle žalobkyně jeho účast není pro provedení vyšetřovacího pokusu nezbytná.