Po dvou dnech skončila rekonstrukce nehody Romana Janouška

Praha - Ve Vyskočilově ulice v Praze 4 skončila dvoudenní rekonstrukce nehody Romana Janouška. Včera tam vypovídalo osm svědků, včetně poškozené ženy a dnes policie ověřovala jejich verze. Vlivný podnikatel Janoušek, který je blízkým přítelem bývalého pražského primátora Pavla Béma, v březnu v opilosti srazil jednapadesátiletou ženu a z místa nehody ujel. Vyšetřování má zjistit, zda se nehoda stala úmyslně, nebo z nedbalosti.

Vyšetřovatelé se na místo činu v ulici Vyskočilova vrátili po třech měsících, aby dva dny rekonstruovali celou srážku. Včera vypovídal každý svědek zvlášť, dnes simulovali nehodu samotnou. „Jsou zde autenticky rozestavěná vozidla, tak jak svědci vypověděli, že v době nehody stáli,“ popsala Ivana Ježková, mluvčí královehradecké policie, která má vyšetřování na starosti.

Policie při dnešní rekonstrukci opět za pomoci figurantky i figuríny s blonďatou parukou simulovali podobu střetu Janouškova porsche s ženou. Použili typově stejná auta, která se nacházela na místě nehody. V případě Janouškova porsche s poznávací značkou „náhodně“ se shodující s datem jeho narození a červené nákladní tatry se jednalo o originály.

Policie se dnes snažila zjistit, nakolik jsou výpovědi svědků důvěryhodné, tedy jestli mohli opravdu vidět to, co tvrdí, že viděli. Svědci při výslechu předvedli třeba i to, jak žena po nárazu auta upadla. Policisté natáčeli i z pohledu řidiče Janouška. Každá výpověď proto trvala okolo hodiny. "Cílem bylo objektivně zjistit, kde stálo vozidlo porsche v okamžiku
dopravní nehody. Výpovědi jednotlivých svědků nehody se lišily a liší se i dnes," sdělil Janouškův advokát Vít Široký.

Rekonstrukce Janouškovy nehody skončila (zdroj: ČT24)

Policie viní Janouška z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení. Pokud by se policie přiklonila k jeho verzi, že ženu úmyslně nesrazil, hrozil by mu výrazně nižší trest. Samotná sražená žena vietnamského původu policistům při výslechu řekla, že neví, zda si jí Janoušek při incidentu všiml, nebo ne.

Na včerejší část rekonstrukce dorazilo všech osm pozvaných svědků včetně poškozené. Ta vinou zranění přišla za pomoci berlí. Odmítla pro média komentovat svůj zdravotní stav i okolnosti střetu. Podle státní zástupkyně Jitky Rybenské účast Janouška nebyla pro provedení vyšetřovacího pokusu nezbytná, lobbista se podle médií nachází na dovolené v Chorvatsku.

Vyskočilova ulici v Praze 4, kde se nehoda stala, byla v neděli uzavřena do 14:00. Ulice nebyla průjezdná v úseku mezi Michelskou a ulicí 5. května. „Co se týká přímo Vyskočilovy ulice, tak tady tímto naše procesní úkony budou dneska končit,“ doplnila Ježková. Dohromady tak celá rekonstrukce uzavřela část Prahy 4 na víc než 15 hodin. Vyšetřovatelé nyní budou uzavírat kruh důkazů a znaleckých posudků, spis by měli uzavřít během několika měsíců.