Luxembourg, propagátor konopí, si může kdykoli zapálit, má na to povolení

Praha - Propagátor legalizace konopí v Izraeli Gil Luxembourg se zítra zúčastní výjezdního zasedání sněmovního zdravotního výboru, který by mohl rozhodnout o legalizaci použití konopí pro zdravotní účely v České republice. S sebou si přivezl 50 gramů marihuany, kterou sám využívá k léčení Crohnovy choroby.

Luxembourg zatím neměl s konopím při cestách po EU problémy, byl s ním třeba v Řecku nebo Německu. A bezproblémově proběhl i přílet do Prahy. „Prohlédli si, jestli opravdu vezu tolik na dobu, jakou tady zůstanu, a pak řekli: 'Je to v pořádku, běžte',“ popsal proceduru na letišti Luxembourg.

Luxembourg patří v Izraeli mezi 10 tisíc pacientů, kteří mají speciální povolení k užívání této látky. Byl i jedním z prvních, kdo měl povolení k domácímu pěstování konopí. Dnes už si ale většina pacientů rostliny sama nepěstuje, v Izraeli je 6 licencovaných pěstíren, které dodávají kvalitní a pravidelně kontrolovanou marihuanu.

V Izraeli neexistuje žádný konkrétní zákon o léčebném konopí, přesto systém pěstování a prodej léčebného konopí v zemi funguje bez problémů již mnoho let. Pacientům použití konopí doporučí lékař a ministerstvo zdravotnictví mu pak vydá povolení k nákupu. Pacienti za léčebné konopí platí pevný měsíční poplatek nezávislý na použitém množství. V Izraeli je možné kouřit marihuanu doma nebo na speciálně určených místech.

Léčebné konopí se používá při celé řadě různých nemocí, hlavně jde o rakovinu, Parkinsonovu chorobu, roztroušenou sklerózu, dále o choroby vnitřních orgánů, ale i AIDS. Dříve se marihuana využívala i k léčení posttraumatického stresu, ale v tomto případě bylo využití konopí pozastaveno. Léčebné konopí se užívá ve formě mastí, tinktur nebo jako sušené rostliny přidávané do pokrmů.