Ochránci soukromí loni na pokutách vybrali 5,3 milionu

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) loni na pokutách za porušení pravidel ochrany soukromí vybral přes 5,33 milionu korun. Předloni to bylo 1,72 milionu korun. Téměř polovinu loňské sumy musel zaplatit Státní ústav pro kontrolu léčiv za to, že vytvořil centrální banku citlivých dat pacientů bez jejich souhlasu. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu za rok 2010, kterou naleznete zde.

Mezi pokutované patřilo loni například Společenství vlastníků bytů, které zpracovávalo osobní údaje lidí bez jejich souhlasu, nebo vydavatel Kroměřížského deníku za zveřejnění totožnosti oběti loupežného přepadení sázkové kanceláře. Kontroloři úřadu odhalili při prověřování zákonnosti užívání kamerových systémů i provozovatele ubytovny, který si schovával záběry návštěvníků jednoho z pokojů v intimních situacích.

Zpráva se věnuje i kontrole Matriky studentů, kterou spravuje ministerstvo školství, nebo projektu Opencard, kde má Praha zjednat nápravu při shromažďování osobních údajů o držitelích této karty do konce letošního června. Za šíření nevyžádaných obchodních sdělení, tedy spamů, úřad loni podle zprávy udělil pokuty v celkové výši 378.000 korun.

Stále více firem se kontrole vyhýbá

Ochránci soukromí poukazují na to, že se zvyšuje počet jednotlivců i firem, které se kontrole vyhýbají, případně ji zdržují. Nepřebírají poštovní zásilky, používají fiktivní adresy. Cílem je „dosáhnout promlčení subjektivní lhůty pro následné správní řízení“, uvádí úřad. Jediným účinným nástrojem, jak tomu bránit, je podle kontrolorů uložení pořádkové pokuty až do 25.000 korun za neposkytnutí součinnosti.

Podle závěrů kontrol se na jedné straně zvyšuje právní vědomí a znalosti ochrany osobních údajů, a na straně druhé se rozšiřuje počet těch, kteří vůbec netuší, že prostřednictvím moderních technologií zpracovávají osobní údaje, a zasahují tím do soukromí lidí. „Instituce, firmy a společnosti nejen zákon o ochraně osobních údajů znají, ale také využívají daleko umněji,“ uvedl předseda úřadu Igor Němec.

Vydáno pod