Prezident odvolal ministra spravedlnosti Pospíšila

Praha - Prezident Václav Klaus odvolal na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Premiér své rozhodnutí odůvodnil nezvládnutím resortu a rozpočtovými důvody. O novém ministrovi spravedlnosti Nečas rozhodne do týdne, hledat chce uvnitř strany. Podle informací ČT je jedním z kandidátů exstarosta Litvínova a první náměstek Daniel Volák (ODS), mluví se také o poslanci Marku Bendovi. Pospíšil nechtěl důvody odvolání komentovat, nechá je na spekulacích novinářů. Je už devátým ministrem, který opouští Nečasovu vládu, z toho čtvrtý za ODS.

„Důvodem tohoto mého kroku, ke kterému jsem dospěl po zralé úvaze, je manažerské nezvládnutí resortu, především v rozpočtové oblasti… Nemohu připustit stav, kdy celá vláda škrtá, kdy kvůli rozpočtovým škrtům v tomto roce dokonce rezignuje jeden ministr a vláda se málem rozpadne, aby pár týdnů poté byl na vládu přinesen návrh na navýšení jednoho resortu o jednu miliardu korun,“ prohlásil Nečas s tím, že jeho důvěra ve schopnosti rozpočtově a manažersky zvládnout resort klesla u Pospíšila pod bod mrazu: „Já zkrátka nevěřím, že pan ministr by rozpočtově zvládl druhé pololetí letošního roku a přípravu rozpočtu na příští rok bez dalších žádostí o navýšení.“ Klaus na to později reagoval slovy, že neměl důvod předsedovi vlády nevyhovět.

Jiří Pospíšil: „Chci odejít s noblesou, ne jako člověk, který se bude bušit do hrudi a křičet, že se stala obrovská křivda. V životě to tak občas je, že je člověk odvolán bez zcela zjevných důvodů. Beru to jako realitu a budu vládu dál podporovat… Moje reakce byla klidná, na své funkci nijak nebazíruji.“

Pospíšil v rozhovoru pro ČT řekl, že jeho resort vládu asi před měsícem požádal o navýšení rozpočtu pro oblast vězeňství. Kabinet ministerstvu polovinu částky skutečně dal. „Pan premiér to vnímá jako nezodpovědný krok a vnímá to jako důvod pro odvolání,“ podotkl Pospíšil. Jeho resort ale podle něj upozorňoval celý rok, že s penězi určenými pro vězeňství těžko vyjde a bude proto žádat o jejich navýšení. „I ministerstvo financí připouštělo, že naše rozpočtová kapitola je na tom nejhůře,“ řekl Pospíšil.

Nečas: Schopnost zvládnout restriktivní rozpočty je pro mě klíčová

Premiér ale k Pospíšilově odvolání řekl, že jako předseda nemůže dovolit privilegované zacházení: „Aby to nevypadalo, že když je někdo ministrem za ODS, tak se k němu v rozpočtové oblasti přistupuje jinak.“ Ministři mohou podle Nečase protestovat proti rozpočtům ve svých kapitolách pouze svou rezignací: „Nepřipouštím jiné řešení.“

Petr Nečas: „Když jsme včera schvalovali materiál přípravy rozpočtu na příští rok, tak jsem musel na některé ministry velmi výrazně zvýšit hlas a pohrozit jim, že v případě, že nepodpoří tento materiál, protože někteří naznačovali, že se zdrží, tak je okamžitě odvolám, protože požaduji jednoznačně rozpočtovou kázeň od všech členů vlády.“

Pospíšilovi vytkl i to, že za jeho působení v čele resortu měla být provedena řada zásadních restrukturalizačních kroků, což se ale velmi často nestalo. „Žádné konkrétní reformy, které by měly být rychleji a nebyly zvládnuty, neznám,“ reagoval na jeho slova Pospíšil. Podotkl, že například justiční reformy zabírají určitý čas a přijetí občanského zákoníku je práce na roky: „Pokud toto bylo myšleno, pak se omlouvám, ale pro nás je důležitá kvalita, nikoliv rychlost… Šlo by udělat v justici více, kdyby na to bylo více peněz.“  

Pospíšil je i místopředseda občanských demokratů, Nečas proto doufá, že jsou oba političtí profesionálové a budou tak schopni dál spolupracovat ve vedení strany. „Zda zůstanu místopředsedou, pravděpodobně ano, ale beru si pár dní na rozmyšlenou,“ řekl k tomu exministr.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24

Pospíšil měl v nejbližších dnech jmenovat nového šéfa Vrchního státního zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman mu minulý týden doporučil náměstkyni ústeckého krajského státního zástupce Lenku Bradáčovou, která například z počátku dozorovala kauzu Rath. Pospíšil to dnes České televizi potvrdil s tím, že byl připraven ji do funkce jmenovat: „Nicméně paní Bradáčová má tento týden dovolenou, takže jsem se s ní nestihl potkat.“ Na Bradáčové podle serveru iHNED.cz dál trvá i Zeman.

Po dnešním odvolání se již uvažuje o možných nástupcích Jiřího Pospíšila. Nejčastěji se skloňují jména dvou členů ODS: první náměstek resortu Daniel Volák a předseda sněmovního ústavně-právního výboru PS Marek Benda.

Daniel Volák (ODS) svoji kariéru zahájil v Chemopetrolu Litvínov, poté se živil jako soukromý podnikatel. Mezi lety 1996 až 2011, s výjimkou období 2009–10, kdy byl starostou Litvínova, pracoval jako advokát. V minulosti působil v dozorčí radě Lesů ČR a byl členem představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Marek Benda (ODS) v podstatě celý svůj dospělý život působí ve vrcholné politice, v Poslanecké sněmovně zastával řadu významných funkcí, především v ústavně právním výboru a v mandátovém a imunitním výboru a stranickém klubu. Nejstarší syn politika a disidenta Václava Bendy je jedním z prominentních studentů plzeňské právnické fakulty, kteří vystudovali za nestandardních podmínek - v listopadu 2009 uznal, že jeho rigorózní práce byla příliš krátká, a nesplnila tak formální požadavky. Mohl mu tak být odebrán titul JUDr., po zveřejnění informace o své práci se však nedostavil k promoci, a titul tak ani nezískal.

Pod Pospíšilem se právě kvůli situaci ve státním zastupitelství několikrát hýbala židle. Nečas mu například na konci února řekl, že je situací na státních zastupitelstvích vážně znepokojen. O Pospíšilovi tehdy jednalo i nejužší vedení ODS. Na jeho adresu zazněla od Nečase i dalších ostrá kritika.

Vydáno pod