Podivné praktiky kolem předsednictví nabírají obrátky

Praha - Společnost NWDC, která dostala od Promopra za technické zajišťování českého předsednictví 378 milionů korun, z nichž 135 milionů skončilo podezřele na termínovaných účtech v Rakousku, čelí už rok žalobě od české pobočky britské firmy Damovo, a to kvůli machinacím s technickým zařízením v Kongresovém centru Praha (KCP). Až do českého předsednictví byla totiž poskytovatelem telekomunikačních služeb pro KCP právě společnost Damovo. Firma Promopro byla přitom lidmi tehdejšího vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) vydávána za tak exkluzivního dodavatele této techniky, že nebylo možné vypsat veřejnou soutěž. Informaci přinesl deník Právo.

Podle zdroje Práva obeznámeného s žalobou bylo Damovo od svých zařízení v KCP prakticky odstaveno a v době zahájení českého předsednictví je začala používat NWDC coby subdodavatel Promopra. Podle Damova ale NWDC údajně nezaplatilo za používání jejího technického zařízení v KCP, a Damovo proto firmu žaluje o náhradu škody ve výši 17 milionů korun. 

Majitel NWDC Vlastimil Maxa deníku MF Dnes řekl, že NWDC platilo za zajištění telefonního systému a datových prvků firmě Deeside Service Solutions. Jednalo se ale o stejné služby, které dříve dodávalo v KCP Damovo a jsou nyní předmětem jeho žaloby vůči NWDC. „Firma Deeside Service Solutions se při instalacích těchto zařízení vůbec v KCP nevyskytovala,“ upozornil zdroj Práva.  

Firmy spjaté s předsednictvím už spolu dělaly i v roce 2000

Přístup na termínovaný účet v Rakousku, kde podezřele skončilo 135 milionů, měl i podnikatel Libor Veverka, který je obchodním partnerem majitelů Promopra Veselých. Podle informací Práva se Veverka vedle summitu NATO podílel už na organizaci zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2000. Audiovizuální část tehdy v KCP zajišťovala firma Promopro, jejímž hlavním dodavatelem bylo Damovo, tehdy ještě pod názvem Ericsson Business Systems. Jejím subdodavatelem byla firma NWDC. Ze zakázky na české předsednictví ale Damovo vypadlo, podle Práva mohly být důvodem změny ve vedení, které zpřetrhaly staré vazby.     

Veselý minulý týden tvrdil, že Veverka neměl s českým předsednictvím nic společného. Důvěryhodný zdroj ale Právu potvrdil, že Veverka se v rámci příprav angažoval, přičemž „jeho jednání se společností Damovo a jeho novými šéfy, které dosadila britská centrála firmy, zkrachovala“. Jednatelem Damova v době předsednictví byl Brit Derek Cummins, který už pro firmu nepracuje. Okolnosti organizace předsednictví nechtěl komentovat. „Mohu jen říct, že pan Veverka byl vlastníkem nemovitosti v Praze-Kunraticích, ve které měla naše společnost sídlo,“ řekl pouze Právu. Jednatelem Damova v době zasedání MMF byli Josef Leimgruber a Jiří Turek. Damovo na ně podalo trestní oznámení, že nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Důvodem mohl být i předražený nájem v Kunraticích. 

Finanční toky v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24
Vydáno pod