Němcová: Nový ministr by měl jmenovat Bradáčovou

Praha – Podle první místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové by měl nový ministr spravedlnosti jmenovat vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou. Nechuť v řadách ODS vůči Bradáčové popírá i prezidentský kandidát občanských demokratů Přemysl Sobotka. Média dál spekulují o možné souvislosti mezi odvoláním Jiřího Pospíšila a záměrem ustavit Bradáčovou do funkce. Premiér Nečas dál trvá na tom, že o podání návrhu na její jmenování nevěděl. Podle Hospodářských novin se ale s nejvyšším státním zástupcem Zemanem sešel a ten ho o svém záměru informoval. Zeman schůzku s Nečasem pro Českou televizi popřel. Na jmenování Bradáčové trvá.

„Nový ministr spravedlnosti by měl respektovat návrh vrchního státního zástupce Zemana a jmenovat Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní v Praze,“ vyjádřila se pro ČT24 Němcová.

Podle prezidentského kandidáta za ODS Přemysla Sobotky nebudí jméno Bradáčové mezi občanskými demokraty nějakou velkou nevoli. „Nezaznamenal jsem uvnitř ODS, že by jméno Bradáčové bylo výrazně negované,“ podotkl.

Sobotka předpokládá, že o důvodech odvolání Pospíšila se bude ještě diskutovat na jednání grémia a výkonné rady strany. Nepředpokládá, že by tento krok mohl poškodit ODS, pokud bude „jasně a čitelně“ zdůvodněn. „V případě, že to vyjádření bude divné, tak samozřejmě ta reakce občanů bude podobná, jako byla včera a dneska,“ řekl.

Zeman na Bradáčové trvá, schůzku s Nečasem popírá

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman trvá na svém návrhu jmenovat Lenku Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní. Nyní čeká, jak se k tomu postaví Pospíšilův nástupce. Připomněl, že vrchní žalobce jmenuje ministr.

Pokud by nesouhlasil se Zemanovým návrhem, očekává nejvyšší státní zástupce, že ministr své rozhodnutí náležitě odůvodní. „Já odůvodňuji svůj návrh a on by měl odůvodnit své rozhodnutí,“ prohlásil Zeman. Zdůraznil, že na dosavadní ústecké krajské státní zástupkyni Bradáčové oceňuje její odbornost a nestrannost.

Zeman se nechtěl vyjadřovat ke spekulacím, které z politických stran by se jmenování Bradáčové do čela pražského VSZ mohlo hodit, nebo naopak která to odmítá, protože by ji to mohlo údajně poškodit. Uvedl, že do spekulací na toto téma se nebude ani v budoucnu pouštět.

Pokud se svým návrhem u ministra spravedlnosti neuspěje, má připravený „nějaký scénář“, který zatím nechtěl komentovat. Lze předpokládat, že v případě Zemanova neúspěchu a nesouladu s ministrem by ve věci mohlo dojít k takzvanému rozkladu. Patrně by o takovémto sporu rozhodoval soud, což se ještě v ČR nestalo.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Nečas zopakoval, že o Bradáčové nevěděl

Premiér před odletem na evropský summit opět popřel, že by o Zemanově záměru jmenovat do funkce Bradáčovou věděl. To, že se spekulovalo o některých jménech a mezi nimi také o Bradáčové, je podle něj pravda. „Jmen bylo hned několik,“ uvedl premiér. Zeman České televizi řekl, že se s Nečasem kvůli navržení Bradáčové nesešel.

Pospíšil ve středu řekl, že premiér o chystaném jmenování Bradáčové, známé nyní hlavně v souvislosti s případem poslance Davida Ratha, věděl. „Premiér Nečas věděl, že pan Zeman navrhne Lenku Bradáčovou, nebo že o tom vážně uvažuje … Pan premiér věděl, že já jsem připraven vyhovět návrhu, který předloží Zeman. … Další debaty jsem očekával v příštím týdnu, až paní Bradáčová bude v Čechách,“ uvedl exministr pro ČT24.