Policie poprvé obvinila z krácení daně samotnou firmu

Praha - Protikorupční policie poprvé obvinila z krácení daně kromě lidí i samotnou firmu. Je to první takové trestní stíhání od zavedení nového zákona před půl rokem. Jde o daňové úniky za více než dvě stě padesát milionů korun, kterých se měla dopustit reklamní společnost DKCG. Obvinění čelí čtyři muži a jedna žena, hrozí jim pět až deset let vězení a firmě zrušení. Trestní stíhání čtyř obviněných je vedeno na svobodě, jeden muž je už pro obdobnou trestnou činnost ve vězení. Podle mluvčího Jaroslava Ibeheje policie zároveň zahájila trestní stíhání firmy.

Obvinění podle kriminalistů získali zkrácením DPH a daně z příjmu společnosti minimálně 288 milionů korun. Policie jim také díky možnosti stíhat i firmu zajistila majetek za 150 milionů. Detektivové je v rámci operace Klima sledovali od loňského léta, k samotnému zatýkání se rozhodli minulý týden v úterý. „V rámci zajišťování výnosů byly zajištěny nemovitosti, luxusní motorová vozidla, peníze na hotovosti a na účtech a dále pohledávky,“ informoval Ibehej. 

Skupina obviněných podle policistů působila v několika firmách, mezi kterými údajně fungoval řetězec předstíraných nákupů a prodejů. „Následně obvinění, mezi kterými byl i daňový poradce a advokát, předkládali příslušnému finančnímu úřadu daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje,“ sdělil Ibehej.

Hlavním organizátorem je údajně osmatřicetiletý Čech, který je v současnosti ve vězení za podobnou trestnou činnost. Nejdříve na svobodě a poté i z věznice celou skupinu údajně řídil a organizoval i činnost obchodních společností, které měla skupina založit. „Při své činnosti měl úzce spolupracovat se třiatřicetiletým mužem, který vystupoval jako jeho obhájce. Ten s ním měl možnost komunikovat ve věznici a následně měl předávat pokyny ostatním podezřelým,“ dodal Ibehej.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Do krácení daní se měl zapojit i pětapadesátiletý muž, který pro skupinu pracoval jako daňový poradce. Podle mluvčího pomáhal nelegálně optimalizovat daňová přiznání, aby u ovládaných obchodních společností vznikla minimální daňová povinnost. „Do podvodů měla být zapojena i manželka hlavního organizátora, která na základě jeho pokynů zajišťovala každodenní chod společností,“ uvedl Ibehej s tím, že dva obvinění se pod tíhou důkazů k trestné činnosti plně doznali.

Vydáno pod