Vedro v noci vystřídají silné bouřky, hrozí lokální záplavy

Praha - Meteorologové varují před silnými bouřkami, které mají nad ránem zasáhnout Čechy. Místy je mohou doprovázet přívalové srážky, kdy může spadnout až 50 milimetrů vody na metr čtvereční, a také silný vítr, jehož rychlost může v nárazech dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Hrozí proto lokální záplavy. Slabší bouřky se můžou vyskytnout už dnes odpoledne nebo večer.

Bouřky do Česka přinese studená fronta od západu, ještě před ní bude na naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu. Během dneška zaznamenala už skoro polovina meteorologických stanic teplotní rekord. Přes 34 stupňů vystoupala rtuť teploměru v Brně, Dyjákovicích nebo Dobřichovicích. Velmi teplo však bylo i na horách, rekordy proto padly i například na Churáňově (27 °C), Luční boudě (21 °C) nebo Labské boudě (23,8 °C).                                      

Tropický víkend zažívá celá střední a jižní Evropa. V Itálii a Chorvatsku meteorologové předpovídají místy až 40 stupňů, v Maďarsku, Rumunsku či Bulharsku nejsou vedra o mnoho mírnější.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

V neděli budou nejvyšší denní teploty s výjimkou západu a severozápadu Čech překračovat 31 stupeň Celsia, na Moravě a ve Slezsku ale může rtuť teploměru znovu atakovat 34 stupňů. Meteorologové proto upozorňují, že by lidé měli i s ohledem na svůj zdravotní stav vysokým teplotám přizpůsobit svůj režim. 

Tam, kde bouřky způsobí přívalové srážky, je třeba počítat s rychlým odtokem vody ze svahů, rozvodněním malých potoků a zatopením níže položených míst. I na silný vítr by se lidé měli připravit tak, že zajistí předměty, které by se mohly uvolnit a stát se nebezpečnými. Silné bouřky zřejmě zasáhnou Česko i v dalších dnech.