Heger plánuje zavedení dalších nadstandardů

Praha – Po zprávě, že pojišťovny od července přestávají hradit 150 léčebných přípravků, přichází ministr zdravotnictví Leoš Heger se seznamem položek, za které si budou pacienti muset připlácet. „Od ledna chceme zavést dalších sedmdesát nadstandardů,“ řekl Hospodářským novinám (HN), které o plánu informují, Hegerův náměstek Petr Nosek. Ve Studiu ČT24 ale doplnil, že takové číslo je jen hrubý odhad. Heger tak upustil od čekání na to, co k jeho reformě a letošnímu zavedení prvních položek nadstandardů řekne Ústavní soud. Stížnost podala opoziční ČSSD zhruba před půl rokem.

„My jsme teď stavili odborně společenskou skupinu zástupců poskytovatelů zdravotní péče, lékařské komory a dalších subjektů, kterým budou na naše výzvy odborné společnosti předkládat další návrhy na ekonomicky návratnější varianty zdravotní péče. Po schválení této skupiny bude nastolen proces vlastního zapracování do seznamu výkonů,“ upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Dodal, že existující návrhy na připlácení se týkají oblastí gynekologie, ortopedie či urologie.

Nynější lehčí sádry a oční čočky, na které si lidé připlácejí již od letošního ledna, pro systém neznamenají žádný přínos, píše list. V příštím roce mají proto k nynějším osmnácti nadstandardům přibýt už i operace. Konkrétně by to měly být například nákladnější výměny kolenních či kyčelních kloubů nebo esteticky šetrnější zákroky, po kterých nezůstávají v těle žádné vpichy.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Už od července si pacienti připlatí za některé léky. Pojišťovny totiž přestávají hradit 150 léčebných přípravků, tedy v praxi přes 360 konkrétních léků, které dosud plně hradily, nebo na ně částečně přispívaly. Lidé si tak budou muset platit například za léky na bolest, nachlazení nebo kožní problémy. Pečlivým výběrem ale mohou i ušetřit.