S prázdninami přicházejí i letní opravy silnic a uzavírky

Praha - S červencem začaly ve velkém letní uzavírky. Komplikace s dopravou mohou po celé republice potkat cestující i řidiče. Rekonstrukce omezí hromadnou dopravu v řadě měst a opravy čekají i vlakové tratě. Spíš než kolony zatím přinášejí letní uzavírky zmatky. Řidiči často nevědí, kudy kam.

V Praze začaly opravy Letenského tunelu - spojnice mezi levým břehem Vltavy a Letnou. „Vzhledem k tomu, že je uzavřené i celé Letenské náměstí, tak budou řidiči muset použít objízdné trasy podél Vltavy,“ uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Celkem Prahu ochromí skoro třicet uzavírek či zúžení.

Opravy však nezačaly jen v Praze. Třeba v Plzeňském kraji řidiče čeká zdržení na tahu z Plzně na Železnou Rudu. V jednom směru je devítikilometrová objížďka. V Olomouci o víkendu začne rekonstrukce křižovatky, přes kterou jezdí řidiči do centra. V Hradci Králové zase magistrát zavřel silnici z centra na nádraží. Do ulice S. K. Neumanna a Dukelské třídy nemohou ani městské autobusy – více než desítka linek má náhradní trasy. Další opravy budou následovat. „Rekonstrukce se plánují hodně v Krkonoších, například na silnici z Janských lázní na Černý důl,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. 

  • Omezení provozu v Hradci zdroj: ČT24
  • Opravy v centru Liberce zdroj: ČT24

Na Vysočině už několik týdnů běží oprava tří mostů na trase Humpolec - Pelhřimov. Řidiči tu stojí na semaforech. Na jižní Moravě silničáři žádnou větší opravu neplánují. S komplikacemi ale musí počítat cestující městskou hromadnou dopravou v Brně. Přes Mendlovo náměstí až do konce prázdnin neprojede ani jedna tramvaj.

Práce na silnicích komplikují i cestování v Liberci. Výluku mají skoro tři čtvrtiny linek MHD, potrvá do konce měsíce. Na Šaldově náměstí totiž začala oprava kolejí, kvůli které je jedna z nejvytíženějších křižovatek zčásti neprůjezdná. Práci to komplikuje záchranářům, kteří tudy jezdí do nemocnice.

Zmatky a fronty zažívali dnes cestující také v Ústí nad Labem. Podle nového nařízení se do všech autobusů smí nastupovat už jen předními dveřmi. Je tak prý lepší přehled o neplatičích. U trolejbusů ovšem nechal dopravní podnik vše postaru.

Změny hlásí i vlaková doprava - železničáři uzavřou v úterý trať z Otrokovic do Vizovic. Na týden ji nahradí autobusová doprava - cesta se tak prodlouží o 25 minut.