ROP Severozápad: Detektivové zatkli Kušnierze a další tři lidi

Ústí nad Labem - Detektivové ráno zatkli čtyři lidi v souvislosti s kauzou ROP Severozápad. Podle informací České televize odvedli bývalého šéfa úřadu Petra Kušnierze, vedoucí územního odboru Irenu Kotlanovou a právníka ROPu Jana Martinovského. Čtvrtý je majitel mosteckého hotelu Cascade, na jehož rekonstrukci měla být dotace použita. Kriminalisté je následně obvinili ze zneužití pravomocí úřední osoby a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Zátah souvisí s razií, kterou policie provedla v sídle úřadu na začátku června. Vše ale začalo už před rokem, kdy policie kvůli údajným machinacím a možné korupci kolem evropských dotací zadržela sedm lidí včetně Kušnierze.

„V průběhu dne předpokládáme, že bude proti všem čtyřem osobám zahájeno trestní stíhání,“ řekla ČT krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Návrh na vzetí do vazby zatím podle ní ústecký soud neobdržel. Dva lidi si odvedla policie krátce po osmé ráno přímo z budovy Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, další dva pak zatkla jinde.

„Jedná se o pokračování úkonů, které proběhly už na začátku června letošního roku,“ potvrdil mluvčí detektivů Pavel Hanták. Bližší informace sdělit nechtěl, ve Studiu ČT24 ale odmítl, že by dnes šlo o razii: „Nejednalo se o žádné dramatické okolnosti, celou věc provedli naši detektivové v civilu, žádní zakuklenci.“ Vedoucí dotačního úřadu Pavel Markvart (ODS) dodal, že policie tentokrát nezapečetila ani žádné kanceláře. „Kromě počítačů si neodnášeli žádné stohy dokumentů.“ Kvůli jakým projektům nebo skutkům byli zaměstnanci úřadu zadrženi, ale Markvart nevěděl. Podle jeho slov mu to odmítla sdělit i policie.

Pavel Markvart: „Jsem přesvědčen o tom, že ti dva úředníci, kteří byli dnes zatčeni, jsou naprosto nevinní. Já nemám žádné důkazy o jakékoliv trestné činnosti, kterou by prováděli… Svůj názor zakládám na tom, že oba dva úředníky osobně znám a vím, že jsou to svým založením lidé poctiví. Je mi opravdu záhadou, proč zrovna tito dva byli zatčeni.“

Policie provedla 1. června razii v sídle ROP Severozápad a na Krajském úřadě v Ústí nad Labem. Detektivové si tehdy odnesli dokumenty ke čtyřem projektům. Šlo mimo jiné o propagaci území po těžbě černého uhlí za asi 40 milionů korun nebo o rekonstrukci silnice Louny - Ročov. U žádného z těchto projektů zatím nebyly dotace proplaceny. Podle tiskové mluvčí ústeckého krajského úřadu Magdaleny Hanáčkové ale dnes kriminalisté na krajský úřad nepřišli.

Kušnierz už čelí od loňského roku obžalobě z přijímání úplatků; společně se třemi kamarády si podle žalobce říkal o provize výměnou za bezproblémové vyřízení dotací. Policie ho kvůli tomu loni v březnu zatkla. Téměř rok byl ve vyšetřovací vazbě, ze které ho soud propustil až letos v březnu. Nyní čeká na verdikt soudu, padnout má 12. července. Státní zástupce mu navrhuje sedmileté vězení. Pětačtyřicetiletý Kušnierz začínal jako vlakvedoucí v třídírně uhlí, pak pracoval v Německu na stavbě. V roce 1993 nastoupil na magistrát Mostu, dodělal si maturitu a stanul v čele odboru investic. Bylo to v době, kdy město vedl primátor Jiří Šulc (ODS), později ale musel kvůli pochybením odejít.

Sídlo ROP Severozápad prohledávala policie poprvé loni v březnu, když pátrala v kancelářích úřadu po důkazech v souvislosti se zadržením Kušnierze. Do Ústí nad Labem pak přijeli letos v červnu i zástupci Evropské komise. S ROP Severozápad řeší audit zadaný ministerstvem financí, který našel u 35 projektů řadu pochybení a minimálně v jednom případě výraznější předražení zakázky. Úředníci z EU řešili deset nejproblémovějších projektů, které vytipoval ministerský audit a u nichž by žadatelé dokonce měli vracet část dotací. ROP Severozápad přerozděluje 19 miliard korun, z toho 16 miliard korun je už ve smlouvách.   

Praktiky na úřadě kritizuje i jeho bývalý úředník Leo Steiner (KDU-ČSL), který začal spolupracovat s policií. „Jsou to malí úředníčci, zatímco velryby dál plavou v akvárku,“ podotkl k dnešní policejní akci.