Rada postižených podala novou žádost o zastavení sKaret

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) dnes znovu požádala soud, aby pozastavil vydávání nových sociálních karet do doby, než se vyjasní jejich používání. První návrh na předběžné opatření soud poprvé odmítl kvůli tomu, že rada nesložila požadovaných 10 000 korun na případné soudní výlohy. Nyní by měl soud rozhodnout do sedmi dnů. Úřady práce už začaly první sKarty vydávat.

„Rada stáhla původní návrh a dnes podala nový návrh na vydání předběžného opatření, jehož cílem bude pozastavit vydávání sKaret do doby podání řádné žaloby a rozhodnutí soudu v této věci,“ uvedl poradce NRZP Patrik Nacher. Řádnou žalobu už rada připravuje.

NRZP vadí, že by lidé už neměli dostávat peníze od státu složenkami či přímo do domu, ale na účet k sKartě. Museli by si je pak vybírat z bankomatu nebo přeposílat. Mnozí handicapovaní či senioři by se tak k pomoci od státu nedostali, tvrdí rada. Podle ní by se to mohlo týkat i stovek tisíc lidí. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) proto navrhl novelu, která by platební funkce sKaret vyloučila.

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) už dříve řekl, že do konce roku se budou dávky dál rozesílat poukázkou. Od ledna by se za to ale už mělo platit. Zdarma by službu měli mít jen ti, kteří si pomoc od státu nebudou moci jinak vybrat. Úřady práce začínají nyní zkušebně stovky karet vydávat, do konce roku by jich měly rozdat milion.

Nový systém vyplácení pomoci od státu přes karty má zajišťovat Česká spořitelna, která zvítězila v tendru a má smlouvu na 12 let. Ministr tvrdí, že díky novince stát za rozesílání peněz ušetří čtvrt miliardy ročně a také „se zvýší komfort“ příjemců. Takzvané sKarty rada postižených, levice i odbory dlouhodobě kritizují. Podle nich jsou výhodné jen pro banky.