Zdrogovaný řidič proměnil D1 v autodrom

Velké Meziříčí – Třiadvacetiletý kazašský student včera ohrožoval provoz na vysočinské části dálnice D1 v úseku od 150. do 178. kilometru směrem na Brno. Mladík pod vlivem drog úmyslným zastavováním a vybržďováním způsobil celkem sedm dopravních nehod. Jejich celková škoda přesahuje sto tisíc korun. Agresivnímu řidiči hrozí za trestný čin obecného ohrožení až osmileté vězení. Vyšetřovatel zřejmě navrhne, aby byl vzat do vazby.

Agresivní chování na hlavní české dopravní tepně zahájil řidič po 15. hodině. „Náhle zastavil uprostřed dálnice, a donutil tak za ním jedoucí vozidla, aby prudce zpomalila a zastavila. Sám ze svého vozidla vystoupil, křičel a nohou kopal do vozidla, které předtím na dálnici vybrzdil,“ uvedla pro server iDNES.cz krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Jednomu autu rozbil přední sklo, bouchal do kapoty a zpětných zrcátek, kopal do dveří. Na 153. kilometru přinutil zastavit kamion a jeho řidiče se pokusil udeřit figurkou psa, kterou držel v ruce. Když se mu nepodařilo dostat do kabiny, poškodil přední světlomet, směrové světlo a krycí masku. Další vozy problikával nebo se je snažil vytlačit ze silnice.

Na jeho chování upozornili řidiči voláním na linku 158, mladíka se policejním hlídkám z Velkého Beranova a Domašova podařilo zastavit po osmadvaceti kilometrech jízdy. „Policisté přijali postupně několik oznámení o nebezpečném počínání řidiče vozidla Škoda Octavia, které v tu chvíli projíždělo po dálnici ve směru od Prahy na Brno,“ uvedl vyšetřovatel případu Karel Marek.

Dopadnout se jej podařilo nakonec až na 178. kilometru dálnice, kde auto odstavil v připojovacím pruhu. Policisté ho okamžitě zadrželi. Dechová zkouška byla negativní, test ale ukázal, že je pod vlivem metamfetaminu.

  • Rozbité sklo napadeného vozu autor: Policie ČR, zdroj: ČT24
  • Figurka psa, kterou mladý řidič útočil autor: Policie ČR, zdroj: ČT24