V Edenu zacvičí hromadné skladby na 14 tisíc sokolů

Praha - Hromadné skladby představí dnes na 15. všesokolském sletu ve vršovickém Edenu zhruba 14 tisíc cvičenců z ČR i zahraničí. Společně oslaví 150. výročí založení sokolské organizace, kterou v roce 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Záštitu nad sletem mají prezident Václav Klaus a ministerstvo školství. Program hromadných skladeb XV. všesokolského sletu odvysílá od 21:00 ČT4 živě, zítra pak od 14:00 opět na ČT4.

Program v Edenu začal ranní zkouškou hromadných skladeb, po obědě následovala generálka. Část cvičenců se odpoledne představila veřejnosti v centru Prahy. Členové sokolských jednot z ČR i zahraničí zacvičili na pódiu na Staroměstském náměstí s vervou a radostí a lidé jim skandovaně do rytmu hudby tleskali.

Z tanečního či akrobatického cvičení, které po mnohaměsíčním nácviku zvládali cvičenci s lehkostí a úsměvem, se v horkém dni stal velký sportovní výkon. Fanoušci týmů i náhodní kolemjdoucí, kteří se u pódia zastavili, odměnili cvičence pochvalným voláním. Velký ohlas mělo například cvičení 24 slovenských žen s kužely, které přijely z Prievidzy. Členky Povážské župy vystoupí i v dnešním hlavním večerním programu v Edenu ve skladbě My a my. Cvičí v ní společně dorostenky a ženy, ze Slovenska na ni přijelo 286 cvičenek.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Jitka Hejtmánková, která ženy z Prievidzy připravovala, prozradila, že nacvičovaly dvakrát týdně deset měsíců. Poprvé cvičila v Praze na spartakiádě v roce 1985, o pět let později přijely slovenské ženy na tělovýchovné slavnosti v Edenu a v roce 2000 byly na prvním všesokolském sletu, stejně jako na sletu před šesti lety a nyní. „Velmi se nám v Praze líbí, jsme rády, že tu jsme,“ doplnily členky její skupiny.

Ve večerním programu se dnes představí také cvičenci České asociace Sport pro všechny ve skladbě Prázdniny. Skladbu doprovázejí písně Karla Gotta Být stále mlád, Jako James Bond či Lady Carneval. Cvičenci ji poprvé představili vloni na 14. světové gymnaestrádě v Lausanne ve Švýcarsku. „Jsem nadšen z nadšení a píle, se kterou cvičenci skladbu nacvičili. A moc mě mrzí, že se na jejich vystoupení nebudu moci přijít podívat, ale od rána do večera teď ve studiu dokončuji nové album,“ předal Gottův vzkaz Jan Adam z jeho sekretariátu.

Všesokolský slet
Zdroj: ČT24

Po slavnostním zahájení přijdou na plochu jako první senioři a seniorky se skladbou Jen pro ten dnešní den. Žezlo předají mladším žákyním, po nich přijdou na plochu senioři a seniorky z Dánska a pak už se ve svých skladbách představí postupně cvičenci všech věkových kategorií. Jednodenní vstupenka do pražského Edenu stojí od 150 do 200 korun.

Večerní 2,5hodinové pásmo bude složené z 11 skladeb, sokolové by mimo jiné měli nastoupit i s historickými prapory a připravené jsou také světelné efekty. Zítřejší odpolední program bude věnovaný spíše dětem a stejně jako dnes večer bude k vidění 11 hromadných skladeb. Sokolové je začali připravovat už v roce 2009. Nejstaršímu cvičenci je 93 let, těm nejmladším tři. Při vůbec největší skladbě na hudbu Antonína Dvořáka bude na ploše víc než 1 800 cvičenců najednou.

Program hlavních sletových dnů

Slet se koná jednou za šest let. Jejich tradice sahá až do roku 1882. Cílem Sokola je harmonický rozvoj každé osobnosti. V současnosti čítá jeho členská základna asi 180 tisíc členů sdružených do 42 žup a zhruba 1 120 jednot. Více než polovinu členů tvoří mládež do 26 let.

Vydáno pod