Opět bouří, silný vítr kácel stromy a přerušil Rock for People

Praha - Silné bouřky, které odpoledne a večer zasáhly většinu Čech, na mnoha místech zkomplikovaly dopravu. Někde byly po přívalových deštích zaplaveny vozovky, jinde řidiče trápilo krupobití. Nejhorší následky však měl prudký nárazový vítr, který kácel stromy a lámal větve. Kvůli tomu zůstaly na desítkách míst neprůjezdné silnice. Na železnici byl kvůli zataraseným kolejím kolem 21:00 přerušen provoz asi na čtyřech místech. Následky bouří odstraňují hasiči. Festival Rock for People v Hradci Králové musel být kvůli silné bouřce přerušen. Přívalový déšť uzavřel rychlostní silnici R10. Mezi Brandýsem a Benátkami nad Jizerou je kvůli velkému množství vody v obou směrech neprůjezdná.

Nad Hradcem Králové se dnes večer prohnala prudká bouře. Strom spadl na projíždějící auto u ČKD a zranil dva lidi. Vítr poničil chatovou oblast Svinary. Také festival Rock for People v Hradci Králové byl kvůli silné bouřce po 21:00 přerušen. Festival po nutných opravách a úpravách v areálu pokračoval, ale koncert hlavní hvězdy - americké kapely Faith No More byl zrušen. Zítra by měl program pokračovat dle původního plánu.

Silné bouře s vichřicí a přívalovým deštěm zasáhly také Vysočinu. Bez střechy se podle mluvčí hasičů Petry Musilové ocitly dva domy ve Štěpánově nad Svratkou, v Pelhřimově spadl strom v Pražské ulici na zaparkovaná auta. Nikdo nebyl zraněn.

Bouřky začaly už odpoledne, meteorologové varovali, že budou silné. Už kolem 18:00 potrápil řidiče na rychlostní silnici R6 u Nového Strašecí na Rakovnicku silný déšť, snížená viditelnost a zejména krupobití.

Silný vítr a spadlé stromy

V podvečer voda po dešti zatopila silnici u mostu v obci Krašovice na Plzeňsku, silnice však zůstala s opatrností průjezdná. Kvůli ucpané kanalizaci zaplavila voda také Pražskou ulici v Českých Budějovicích. Večer, když bouřka dorazila do Prahy, byl zaplaven Lochkovský tunel ve směru na dálnici D1. Místo bylo s velkou opatrností průjezdné, utvořila se tam však kolona.

23:00: Rock for People, doprava, předpověď (zdroj: ČT24)

Nejčastěji však dopravu komplikoval silný vítr a spadlé stromy. Na severu Čech policie zaznamenala strom ležící přes silnici v Proboštově na Teplicku, v Jetřichovicích na Děčínsku a v Doksech na Českolipsku. U obce Stráž pod Ralskem na vozovce ležely dva stromy a množství větví. U Libštátu na Semilsku do spadlého stromu narazilo auto a nehoda se neobešla bez zranění.

Ležící kmen se stal zřejmě příčinou dopravní nehody také u Žirovnice na Pelhřimovsku. Na Vysočině spadl strom i v Ujčově na Žďársku a ve Smrčné na Jihlavsku. Velmi špatná situace je ve Stratově a Lysé nad Labem na Nymbursku, kde podle policie na tříkilometrovém úseku leží šest stromů. Další stromy spadly na Benešovsku, Mladoboleslavsku i jiných místech.

Na Táborsku bouřka řádila nejsilněji

Zcela neprůjezdné byly komunikace mezi obcemi Lomnice nad Lužnicí, Frahelž, Ponědraž a Ponědrážka na Jindřichohradecku a ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, kde spadlo hned několik stromů. V této oblasti také měla bouřka podle meteorologů řádit nejsilněji. Na Jindřichohradecku byla neprůjezdná ještě silnice u Kardašovy Řečice, kde přes oba jízdní pruhy ležela větev.

Kvůli ležícímu kmenu byla pro auta uzavřena také cesta u Mnichova na Domažlicku, v Chotíkově na Karlovarsku padl strom na elektrické vedení. Potíže mají i železničáři. Kolem 21:00 byly uzavřeny čtyři tratě, na všech ležely kmeny stromů. Na jihu Čech vlaky nejely mezi Třeboní a Majdalenou a mezi Zlivem a Hlubokou nad Vltavou, ve středních Čechách v úseku Olbramovice - Bystřice u Benešova a ve východních Čechách na trati z Újezdu u Chocně do Chocně.

Vydáno pod