Zemřel europoslanec Jiří Havel

Vídeň - V nemocnici ve Vídni zemřel po dlouhé nemoci český europoslanec Jiří Havel. Bylo mu 54 let. Havel byl od roku 1995 členem národohospodářské komise ČSSD, od roku 1997 jejím místopředsedou. Od roku 2009 byl členem předsednictva Strany evropských socialistů (PES), která sdružuje sociálně demokratické strany EU. V Evropském parlamentu by měl Havla nahradit Vojtěch Mynář, předseda sociálnědemokratického klubu v ostravském zastupitelstvu. Českou televizi o smutné zprávě informoval Havlův tchán Rudolf Mihola.

„Je to pro mě osobně neuvěřitelně těžká zpráva, protože Jirka Havel to byl jeden z těch, se kterými jsem pracoval na programu sociální demokracie a já jsem si to bez něho do budoucna nedovedl ani představit,“ konstatoval ihned po sdělení zprávy o úmrtí v Otázkách Václava Moravce místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Podobně reagoval i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka když uvedl, že Havlovo úmrtí je velká ztráta pro celou tuzemskou levici. „Byl to nesmírně vzdělaný, poctivý a slušný člověk. Podílel se dlouhá léta zásadním způsobem na programové práci v sociální demokracii, patřil k autorům našeho ekonomického programu,“ napsal mimo jiné v tiskovém prohlášení.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je Havlovo úmrtí těžkou ztrátou. "Byl to velice vážený člen sněmovny. Byl výrazně proevropský a také člověk, který se rozmyslel, než něco řekl. Bude tam (ve EP) chybět," vyjádřil soustrast Schwarzenberg. 

Jiří Havel
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

V Evropském parlamentu by měl po Havlovi za ČSSD zasednout Mynář, nyní předseda klubu sociální demokracie v ostravském zastupitelstvu. V minulém volebním období byl náměstkem ostravského primátora, měl na starosti dopravu a komunální hospodářství. „Vím to pár minut, volali mi to kamarádi. Jsem první náhradník, to je pravda. Musíme se poradit co dál, je však třeba říct, že přestože Moravskoslezský kraj dopadl v eurovolbách dobře, neměli jsme (ČSSD) tam nikoho, takže taková věc se neodmítá,“ řekl dnes Mynář.

Jiří Havel se narodil 20. srpna 1957 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou, kde v letech 1982 až 1991 působil jako odborný asistent a pedagog. Později vyučoval ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde také v roce 1997 získal titul docenta ekonomie.   

V 80. letech byl Havel členem komunistické strany. Po změně režimu se podílel na vzniku strany Nezávislá levice a později se angažoval v dalších levicových skupinách. V roce 1997 vstoupil do ČSSD, kde mimo jiné zastával funkci stínového ministra školství a odborného mluvčího pro hospodářskou politiku. 

Od roku 1998 byl Havel poradcem sociálnědemokratického ministra financí a vicepremiéra Pavla Mertlíka. Od září 1999 do března 2000 byl prvním místopředsedou výkonného výboru Fondu národního majetku, poté do dubna 2001 fond vedl.   

V lednu 2006 byl Havel jmenován místopředsedou vlády pro ekonomiku po odstoupivším Martinu Jahnovi. Členem kabinetu Jiřího Paroubka byl Havel až do konce funkčního období vlády v září téhož roku. V prosinci 2008 byl zvolen lídrem kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu, jehož členem byl od července 2009. Havel byl členem rozpočtového výboru EP. 

Zemřel Jiří Havel - poslanec Evropského parlamentu a sociální demokrat (zdroj: ČT24)
Vydáno pod