Ministerstvo obrany prodá 20 000 samopalů vzor 58

Praha - Ministerstvo obrany chystá prodej 20 000 samopalů vzor 58. V dnešním vydání to píše deník Mladá fronta DNES (MfD). O sumě, kterou by chtěl prodejem utržit, ale úřad nyní odmítá spekulovat.

„Kontrakt připravujeme. Už jsme vypsali obchodní soutěž,“ řekl deníku šéf sekce vyzbrojování na ministerstvu Pavel Bulant. Přihlásit se podle něj mohou firmy prodávající zbraně, včetně někdejšího výrobce samopalu vzor 58, uherskobrodské České zbrojovky.

Pokud by soutěž vyhrál tento podnik, zbraně by zmodernizoval a nabídl k nim i servis. „Ta nabídka je pro nás obchodně velmi zajímavá,“ sdělil deníku šéf zbrojovky Lubomír Kovařík. Známý český samopal je populární například ve Vietnamu. „Vietnam by mohl být jedním z kupců,“ uvedl Bulant.

Výše částky, kterou může stát získat, podle něj ovlivní poptávka. Odborníci oslovení MfD odhadli cenu jednoho samopalu jen na 1 000 korun. Trh je prý podobnými zbraněmi přesycen. Ministerstvo zvažuje i směnu samopalů za nové pušky BREN, které armádě dodává Česká zbrojovka, píše deník.

Vydáno pod