I přes kritiku si American Appraisal za posudkem CASA stojí

Praha – Společnost American Appraisal, kvůli jejímuž posudku ceny letadel CASA policie stíhá Vlastu Parkanovou, zpochybnění tohoto odhadu odmítá. Sama Parkanová a především její stranický kolega Miroslav Kalousek tvrdí, že firma nemohla objektivně určit cenu u zvláštní zakázky, ke které neměla dostatek informací. Podle American Appraisal ale za odhadem stojí zkušení odborníci a uvedený posudek je důvěryhodný.

Podle americké firmy jsou její analýzy ohledně letadel CASA zdokumentované i podložené. Ministr financí Kalousek ale posudek dlouhodobě zpochybňuje a při středečním jednání sněmovny navíc drsně napadl důvěryhodnost firmy. Místopředseda TOP 09 při rozpravě prohlásil, že firma sice má v názvu „american“, ale je obskurní a „v čele stojí čistokrevný český estébák“. „To je škvár, to je hnůj,“ komentoval posudek ministr. Společnost podle něho v první řadě nemohla objektivně odhadnout obvyklou cenu u zakázky, která není běžná.

„V poslední době byla učiněna některá veřejná prohlášení napadající American Appraisal a její dobré jméno. Věříme, že tato prohlášení nemají reálný základ, pramení z neinformovanosti a jsou zcela nepatřičná,“ uvedla firma ve svém prohlášení. Dodala, že posudek zpracovali zkušení odborníci na oceňování v souladu s rámcem tohoto úkolu a standardy profese.

Znalecký posudek hraje důležitou roli v obvinění, které policie vznesla proti někdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09). Kriminalisté ji hodlají stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů. Vznikla tak údajně škoda 658 milionů korun. Policie se opírá právě o posudek American Appraisal. Parkanová říká, že povinnost zpracovat externí posudek neměla. Přesto ji ve středu Poslanecká sněmovna zbavila imunity a umožnila policii pokračovat v trestním stíhání.

Vydáno pod