Schwarzenbergova hrozba: Padne-li Kalousek, padne i vláda

Praha – Bez Miroslava Kalouska není pro TOP 09 přijatelná další účast v koaliční vládě. V Událostech, komentářích to uvedl předseda strany a vicepremiér Karel Schwarzenberg. Po Kalouskově odchodu z pozice ministra financí volá zejména opozice, a to kvůli jeho angažmá ve vyšetřování předražené zakázky na armádní letouny CASA. K celé aféře se také mimořádně sejde sněmovna, a to ve středu 18. července. Opozice se pokusí vyslovit vládě nedůvěru.

„Bez Miroslava Kalouska to představitelné není,“ odpověděl Karel Schwarzenberg na otázku, zda by byla možná další existence vlády v případě Kalouskova odchodu z pozice šéfa státní kasy. „Jsme koaliční vláda, která nastoupila s jistým programem. Program nosí razítko Miroslava Kalouska. Je hlava a srdce reforem. Nedovedu si představit, že bychom bez něj ve vládě pokračovali.“

K odvolání Miroslava Kalouska z pozice šéfa státní kasy dnes předsedu vlády Petra Nečase vyzval hlasy opozičních poslanců (ti koaliční opustili síň) bezpečnostní výbor dolní komory. Důvodem je ministrovo kontroverzní angažmá v kauze kolem vyšetřování předražené armádní zakázky na vojenské letouny CASA. Za ty Česká republika přeplatila 658 milionů korun.

Policie kvůli případu požádala sněmovnu o vydání někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), dolní komora žádost policie odsouhlasila ve středu. Na obranu své stranické kolegyně nejvýrazněji vystupoval právě Miroslav Kalousek. Později vyšlo najevo, že byl kvůli vyšetřování případu v kontaktu s kriminalistou Jiřím Mazánkem a zřejmě i s policejním prezidentem Petrem Lessym. Podle rozcházejících se informací měl prý oběma mužům vyhrožovat postihem, ministr financí to ale popírá.

Lessy se Kalouskovi mstí za výroky o policii, říká Schwarzenberg

Schwarzenberg jako Kalouskův stranický šéf vystoupil zákonitě na jeho obranu. „Miroslava Kalouska považuji za příliš inteligentního, než aby toto (výhrůžku - pozn. red.) řekl policejnímu prezidentovi,“ konstatoval vicepremiér s tím, že Lessymu nevěří. „Ministr Kalousek reprezentuje českou vládu a je zvolený ústavní činitel. Nevidím důvod, proč bych měl policistovi věřit víc než ústavnímu činiteli,“ uvedl. Lessy se prý snaží Kalouska poškodit za to, že se ministr opakovaně negativně vyjádřil na adresu policie. „Ministr Kalousek urazil policii, a tudíž zde je chuť ho za to potrestat. Neznám politické zájmy či vazby pana policejního prezidenta. Motivů může být v životě spousta,“ konstatoval Schwarzenberg.

Sněmovna kvůli Kalouskovi: 18. červenec

Kvůli Kalouskově aféře proběhne také mimořádná schůze sněmovny. Vyvolala ji opoziční ČSSD, která se pokusí o to, vyslovit vládě nedůvěru. K hlasování se poslanci sejdou ve středu 18. července odpoledne. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky už neexistuje jiná možnost, jak vyvíjet tlak na to, aby byl Kalousek z vlády odvolán. Kalouskovo chování pokládají sociální demokraté za nepřijatelné. Ještě před jednáním o nedůvěře by se poslanci měli zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování kauzy nákupu vojenských letounů CASA.

Aby vláda padla, musí pro nedůvěru zvednout ruku nejméně 101 poslanců. Opozice ale tolik hlasů nemá, vládních poslanců je nyní oficiálně 100. Půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období svrhnout kabinet.

Karel Schwarzenberg hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod