Ze sčítání lidu zbylo 112 tun papírové drti

Kralupy nad Vltavou - Za přísných bezpečnostních opatření zlikvidoval Český statistický úřad všechny formuláře s osobními údaji, které obdržel v rámci loňského sčítání lidu od obyvatel z celé České republiky. O skartaci milionů papírových archů se postarala specializovaná firma v Kralupech nad Vltavou.

„Zlikvidovali jsme více než 112 tun veškerých sčítacích formulářů a další dokumentace,“ uvedl místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Váha sčítacích archů přesáhla 84 tun. Jejich skartace stála úřad zhruba půl milionu korun, přičemž cenu likvidace snížilo další využití materiálu firmou.

Ze zákona mohl úřad formuláře ještě dva roky skladovat v hlídaném objektu, nechtěl ale zbytečně utrácet. Podle Drápalových slov tím ČSÚ ušetřil nejméně 9 milionů korun. A číslo devět také představuje výhled roků, za které čeká Českou republiku další sčítání. Možné je, že už se bez papírových formulářů úplně obejde.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)

Do vyplňování formulářů se v roce 2011 nechtělo každému. Těm, kdo je bojkotovali, hrozila pokuta až 10 tisíc korun. Úřad poslal obcím na 230 podnětů k přestupkovému řízení, nejčastěji do Prahy, středních Čech a na jih Moravy. Středočeský krajský úřad ani pražský magistrát o žádném uloženém trestu nevědí.