Odsouzený exsenátor Novák odešel z ODS

Praha -  Bývalý senátor a chomutovský starosta Alexandr Novák odsouzený za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku ukončil členství v ODS. Ústecký soud ho v pondělí poslal na čtyři roky do vězení. K odchodu ze strany dnes Nováka vyzval i její předseda Petr Nečas. Novák původně dostal dvouletou podmínku. Obhájce nejspíš podá proti rozsudku ústavní stížnost.

Petr Nečas, premiér a předseda ODS

„Pravomocné odsouzení za uplácení je neslučitelné s členstvím v ODS. Jsem přesvědčený, že tak, jako je to jasné všem členům ODS, tak je to jasné i panu Novákovi, a že se podle toho zachová v zájmu ODS a že nebude třeba podnikat žádné kroky.“

Žádnou roli v tom podle něho nehraje skutečnost, že se Novák hodlá dál proti rozsudku bránit.

Novák tvrdil, že peníze měla jeho manželka na podnikání v Rakousku

Krajský soud Novákovi potvrdil původně uloženou pětimilionovou pokutu a také pětiletý zákaz činnosti veřejné osoby. Případ údajného úplatku je z roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž přes kyperskou firmu na rakouském soukromém účtu Novákových. Novák se hájil tím, že peníze dostala jeho manželka jako půjčku na podnikání v Rakousku právě od kyperské firmy Interkontraktor. Soud mu neuvěřil. 

Krajský soud v pondělí také zrušil rozsudek chomutovského okresního soudu nad Schmelem, který mu jako uprchlému uložil dvouletou podmínku a milionovou pokutu. Podnikatel byl totiž mezitím prohlášen za mrtvého.

Vydáno pod