Marvanová: Stát při nákupu objektu ve Vidnavě o žádné peníze nepřišel

Praha - U policejního výslechu dnes vypovídal bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Vyjadřoval se zde k nákupu kněžského semináře ve Vidnavě, kde Vězeňská služba chce zřídit detenční ústav pro nebezpečné zločince. Podle policie resort spravedlnosti za Pospíšilova vedení koupil budovu zbytečně draze, ministr se hájí, že seminář byl vykoupen ještě levněji, než doporučoval znalecký posudek. Podle advokátky Pospíšila Hany Marvanové nákup splnil všechny zákonné náležitosti. "Souhlas s touto investicí vyslovilo i ministerstvo financí," řekla Marvanová ve Studiu ČT24.

Ministerstvo objekt koupilo před čtyřmi lety, státní zástupce se ale domnívá, že při nákupu byly peníze vynaloženy neúčelně a stát tak přišel o 29 milionů korun. Podle policie šlo o předražený nákup, navíc od  firmy s nejasnou vlastnickou strukturou a nikoliv přímo od majitele. Policie v této souvislosti již v minulosti obvinila bývalého šéfa Vězeňské služby ČR Luďka Kulu i bývalého ekonomického náměstka ministra Františka Steinera. Pospíšil ale tvrdí, že seminář byl vykoupen ještě levněji, než doporučoval znalecký posudek.  

Podle exministrovy advokátky Hany Marvanové, která byla dnešnímu výslechu přítomna, Jiří Pospíšil uvedl, že nákup vidnavského semináře neinicioval. „Ministerstvo tuto věc připravovalo již před jeho příchodem. On už celý nákup spolu s Vězeňskou službou jenom dokončoval. Souhlas s touto investicí vyslovilo i ministerstvo financí,“ řekla Marvanová.

Marvanová: Nákup splnil všechny zákonné náležitosti

Tvrzení státního zástupce Ondřeje Šmelhause, jenž uvedl, že objekt je k vybudování ústavu nevhodný a státní peníze nebyly vynaloženy účelně, Marvanová i Pospíšil odmítají. Objekt údajně vytipovalo předchozí vedení ministerstva a následně i koupi jednoznačně doporučila Pospíšilem zřízená komise. V té mimo jiné zasedala i ústecká státní zastupitelka Lenka Bradáčová, kterou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhuje na post šéfky pražského vrchního zastupitelství. Bradáčová již kvůli případu na policii svědčila.

Rozhovor s Hanou Marvanovou (zdroj: ČT24)

„Pan bývalý ministr vysvětlil, že on trval na tom, aby nedošlo k tomu, že by nákup byl předražený,“ poznamenala na obranu exministra advokátka Marvanová. Ministerstvo si podle ní před nákupem nechalo zpracovat odborný posudek, který měl zjistit řádnou a férovou cenu objektu. A stát prý seminář koupil za ještě nižší cenu, než z posudku vyplývalo. Marvanová je přesvědčena, že stát o žádné peníze nepřišel. „Domnívám se, že pokud byl objekt koupen za cenu nižší, než byl znalecký posudek, a ten byl vypracován řádně, tak pak nemohla státu vzniknout škoda.“

Do věci se tento měsíc vložilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které kritizovalo způsob, jakým byl případ údajně předraženého nákupu přesunován od jednoho žalobce ke druhému. „Máme za to, že bylo špatně rozhodnuto o delegaci věci z Prahy na Prahu-západ. Rozhodoval orgán, který rozhodovat neměl,“ myslí si nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zastupitelství
Zdroj: ČT24

Nedávno odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se ale Zemanově návrhu vyhovět nechystal, což mu oznámil v dopise. „Nebyl jsem připraven v této věci podat stížnost pro porušení zákona, a to z toho důvodu, že se experti ministerstva domnívali, že by tato stížnost měla pouze akademický charakter a na samotné věci by už nic nezměnila,“ řekl k tomu Pospíšil.

Zařízení pro nebezpečné zatím nevznikne - nejsou peníze

Detenční ústav, který měl sloužit k oddělení nebezpečných zločinců s psychickými poruchami od zbytku společnosti, měl vzniknout ve 110 let starém rozsáhlém areálu bývalého kněžského semináře v roce 2008, jeho kapacita měla postupně dosáhnout 250 míst.

Jestli se tak skutečně stane, se rozhodne do pěti let. Ministerstvo spravedlnosti totiž na jeho opravu kvůli škrtům dosud nesehnalo peníze, takže objekt nemůže být využíván. Na rekonstrukci už však začali pracovat vězni z Opavy. Místní obyvatelé vznik detenčního ústavu spíše podporují. Obci, kde je dvacetiprocentní nezaměstnanost, by tak mohla vzniknout nová pracovní místa. Podle odhadů by zde mohlo být zaměstnáno až sto pracovníků.