Daňhel byl propuštěn z vazby, nezletilá dívka si zneužití vymyslela

Praha - Policie vyvíjela údajně nátlak na nezletilou dívku, která obvinila z pohlavního zneužívání svědka v kauze nákupu letounů CASA Karla Daňhela. Uvedla to jeho advokátka Lucie Hrdá, policie to však považuje za vyloučené. Dívka si podle advokátky vše vymyslela. Daňhel už byl propuštěn z cely předběžného zadržení, trestní řízení ale stále pokračuje. Advokátka tvrdí, že kriminalisté jejího klienta již jednou vyšetřovali. Policie ho údajně už dříve prověřovala na podnět jeho manželky a případ tak může podle Daňhela souviset s jeho rozvodovým řízením. Policie předchozí podezření údajně odložila jako smyšlené.

„Vzhledem k tomu, že u podání vysvětlení osob mladších 15 let je zákonná povinnost přítomnosti nezúčastněných osob, tedy rodičů nebo pracovníků sociálně-právní ochrany dětí, je jakékoliv ovlivňování či činění nátlaku vyloučené,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Upozornil také, že každý procesní úkon, který policisté provádějí, konzultují se státním zástupcem. Navíc podle něho po celou dobu úzce spolupracovali s vojenskou policií.

„Byl na ni (svědkyni) činěn nátlak ze strany policie. Podám podnět k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ sdělila advokátka. Dívce podle Hrdé nehrozí za lhaní trest, protože jí při výslechu ještě nebylo patnáct let. Do narozenin prý chybělo několik dní. Podle Hrdé dával Daňhel své obvinění do souvislosti jak s kauzou letounů CASA, ve které je důležitým svědkem, tak s rozvodovým řízením. „Ze strany jeho manželky bylo už dříve podáno podezření v podobném duchu, které ale policie odložila jako smyšlené,“ uvedla advokátka.

Předseda Věcí veřejných Radek John v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že za ním Daňhel už dříve přišel s tím, že se obává diskreditace: „Na mě se obrátil pan Daňhel ještě předtím, než to celé vyšlo najevo, s tím, že se cítí ohrožen poté, co vypovídal v kauze CASA, a že na něj rozhodně něco ušijou.“


Daňhel zpracovával za generální štáb doklady a stanoviska k nákupu letadel. Policii během vyšetřování řekl, že ví, kdo na pořízení letadel tlačil a předělával dokumenty. Ukázal hlavně na někdejšího náměstka exministryně Vlasty Parkanové - Martina Bartáka. Zároveň tvrdí, že se kvůli svědectví v kauze stal obětí profesní likvidace. Přišel o bezpečností prověrku a postavili ho mimo službu. Podle něj důvodem bylo to, že v případu CASA svědčil na policii.

Barták se proti Daňhelovým obviněním už dříve ohradil a prohlásil, že není věrohodným svědkem. Minulý týden zpochybňoval před poslanci Daňhelovu věrohodnost i šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník. Členům komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství údajně pustil nahrávky dokládající, že byl pravidelně měsíčně vyplácen zbrojařskou firmou Omnipol. Firma tato tvrzení odmítá.