NKÚ oznámí výsledky auditu ve školství

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad dnes zveřejní výsledky auditu na ministerstvu školství. Prověřoval čerpání evropských dotací na podporu práce s mládeží a zdravotně postiženými sportovci. Čerpání evropských peněz doprovázejí nejen v resortu školství časté problémy, které ústí v pozastavení toku peněz z Bruselu.

Kdybyste respektovali naše doporučení, státní kasa by ušetřila - často vzkazuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj dělá Česko v hospodaření s evropskými penězi pořád stejné chyby. „Klíčový dojem, který mám, je trošku pocit zmaru. Celá řada těch informací, které byly zveřejněny v prvním, druhém a dalších reportech, tak se stále opakuje a bohužel nebyly vyřešeny,“ sdělil na konci června viceprezident NKÚ Miloslav Kala.

Nejnovější prověrka se týká 22 institucí, které dostaly peníze na podporu práce s mládeží a handicapovanými sportovci, a také ministerstva školství. Problémy s čerpáním eurodotací ale zdaleka nemá jen tento resort - chyby našli inspektoři v minulosti i v regionech: „Kontroloři často objevují situace, kdy proběhne kontrola a následně se velmi jednoduchým způsobem ukáže, že ta práce nebyla provedena,“ uvedl Kala.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Miliardy utíkají špatným výběrem daní

Státní kase podle NKÚ také ročně unikají miliardy korun špatným výběrem a správou DPH, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale doporučení NKÚ „odmítl jako neprofesionální zprávu“. Systém čekají změny. Část už poslalo ministerstvo pro místní rozvoj do Bruselu. Další slibuje ministerstvo financí s novelou zákona o finanční kontrole. Změny by měly začít platit už od nového roku.

NKÚ oznámí výsledky auditu ve školství (zdroj: ČT24)