TOP 09 trvá na „zdvořilé žádosti“ o stvrzení Zemanovy volby

Praha - Obavy, že nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) má velký problém vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování šéfa Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze, se podle vládní TOP 09 naplňují. Předsednictvo strany ale k věci nepřijalo žádné formální usnesení, platí prý totiž stále její „zdvořilá žádost“, aby Blažek vyhověl Zemanovu návrhu a do funkce jmenoval ústeckou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

„Ukazuje se, že některé obavy se naplňují, že pro někoho je velký problém vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce doktora Zemana,“ poznamenal místopředseda strany Marek Ženíšek po jednání předsednictva. Pro TOP 09 je podle něj naprosto zásadní ponechat nejvyššímu státnímu zástupci nezávislost v oblasti personální politiky.

Blažek před nedávnem nahradil ministra Jiřího Pospíšila (ODS), kterého premiér Petr Nečas (ODS) náhle odvolal ve chvíli, kdy měl na stole Zemanův návrh na jmenování Bradáčové. Pospíšil mu prý vyhovět chtěl, ale už to nestihl. Blažek se jmenováním váhá, koncem minulého týdne hovořil například o možnosti vypsat na místo šéfa VSZ konkurz.

„Pořád je podezření, že k odvolání Pospíšila došlo proto, aby nejmenoval Bradáčovou,“ řekla dnes další místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Toto podezření podle ní vůbec nebylo rozptýleno. Na stranu TOP 09 se postavila i vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), podle ní každým dnem rostou spekulace, proč musel být ministr Pospíšil odvolán.

Také podle sociálních demokratů by měl ministr Blažek respektovat Zemanův návrh a z Lenky Bradáčové vrchní pražskou žalobkyni udělat. „Zdá se, že má problém se jmenováním paní Bradáčové a hledá nějakým způsobem únikovou cestu, jak by se tomu jmenování vyhnul. Je to negativní signál politického tlaku na personální struktury státního zastupitelství,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura naopak odmítl „pokračující politizaci kolem jmenování nového vrchního státního zástupce ze strany TOP 09“. Stanjura uvedl, že právě TOP 09 neváhala na post generálního konzula v Číně nominovat „lobbistu Michala Kuzmiaka“, a proto její neustále moralizování prý příliš nesedí. Strana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga by prý měla veřejnosti nejprve vysvětlit vlastní personální politiku, než začne zasahovat do působnosti jiných resortů.