Rath vůči ČSSD moc štědrý nebyl, mezi hejtmany patřil k nejskoupějším

Praha – Sedm milionů, které si s sebou při zatčení nesl David Rath v krabici od vína, mohl podle policejních odposlechů chtít poslanec použít na financování volební kampaně. Vůči straně ale zrovna štědrý nebyl. Sociální demokraté ve svých výročních zprávách tvrdí, že jim poslal od nástupu do funkce hejtmana necelých pět tisíc. Peníze navíc neskončily ve straně, ale byly součástí oficiální povodňové sbírky.

„No jo, to musíme nějak tu bestii nakrmit. Co je tady to další věc… v podstatě já furt musim hlídat, aby voni, tam je těch lidí, kteří prostě najednou teď cejtěj, tak jsou volby, že jo, ještě uhlídat, aby ti to neukradli druhou stranou,“ říká Rath v policejních odposleších, které zveřejnil server Aktuálně.cz.

Česká televize z výroční zprávy o hospodaření ČSSD ale zjistila, že proti jiným hejtmanům byl Rath poměrně skoupý. Jihomoravský hejtman Michal Hašek například sociální demokracii loni daroval 105 tisíc korun. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek 100 tisíc a Stanislav Eichler coby liberecký hejtman 70 tisíc korun.   

ČSSD se navíc nyní pře právě o způsob financování strany. Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas obvinil předsedu Bohuslava Sobotku, že údajně radil hejtmanům, aby využili své pozice k získávání peněz pro stranu. Sobotka to odmítl a postavili se za něj i další hejtmani. Jako první upozornil na spor deník Právo.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod