Průzkum: ČSSD a komunisté by dohromady měli 100 křesel

Praha – Podle předvolebního průzkumu agentury Factum Invenio by ČSSD nemohla vytvořit většinovou vládu jen s komunisty, dohromady by totiž měli jen 100 mandátů. Sociálním demokratům se ale podařilo zastavit pokles z minulých měsíců, v červencovém průzkumu získali podporu 22,7 % respondentů (59 křesel). Druhá ODS by dostala 47 mandátů, tedy o dvě křesla více než v červnovém průzkumu. Komunisté naopak dvě křesla ztratili, hlasovalo by pro ně 16 procent lidí.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v současné době pravděpodobně překročilo šest politických stran. Vládní TOP 09 by získala 31 křesel za 12,6 procenta hlasů. Pro lidovce by hlasovalo 6,1 procenta voličů, což by jim vyneslo 13 mandátů. Ve sněmovně by zasedlo i devět poslanců Strany práv občanů ZEMANOVCŮ.     

V dolní komoře by naopak chyběli zelení (3,6 %), Strana svobodných občanů i LEV 21 (obě 3,4 %). Pod hranicí tří procent zůstává Suverenita, Věci veřejné pak jsou pod hranicí dvou procent. 

Na otázky v průzkumu odpovědělo 956 lidí starších 18 let. Voleb by se zúčastnilo 62 procent oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tedy byla o něco nižší než při sněmovních volbách na konci května 2010.