10 let od tragédie v pražském metru - nové detaily a záběry

Praha - Policie zveřejnila nové informace a záběry k jednomu z nejzávažnějších útoků se znaky terorismu v historii České republiky. V roce 2002 odpálil ruský občan přímo na nástupišti ve stanici metra Muzeum ruční granát. Poté zabil policistu a vážně pobodal cestujícího. Případ se ale před soud nikdy nedostal, útočník Alexandr Semjonovič Kručinin se totiž krátce po zatčení ve vazbě oběsil. Zůstaly po něm jen zbraně, které si k útoku vyrobil: střílející boxer do ruky nebo krabička cigaret, ze které mohl vypálit až osm nábojů.

Příští týden uplyne 10 let od tragédie, kterou rusky mluvící muž začal vhozením granátu do kolejiště metra, vzápětí začal kolem sebe bodat nožem na tyči. Na odpor se mu postavil pětašedesátiletý muž, útočník ale cestujícího vážně zranil. Chvíli nato zabil zasahujícího policistu. Z nově zveřejněných informací vyplývá, že obětí mělo být víc, na policistovu kolegyni útočník namířil po domácku vyrobenou střelnou zbraň. „Selhal mu náboj. Pokud by se to nestalo, byla by zavražděná i ta policistka,“ přiblížil pro ČT vedoucí pražského oddělení vražd z let 2004 – 2010 Josef Lottes.

Motiv útočníka ze stanice Muzeum zůstal nejasný. Policisté mu neuvěřili, že chtěl na nástupišti zabít jen sám sebe, aby upozornil na to, že stát s cizinci jedná špatně. Josef Lottes je přesvědčen, že šlo o psychické narušení útočníkovy osobnosti. „Byl naprosto střízlivý, žádné drogy,“ dodává tehdejší šéf vyšetřovatelů vražd.

  • Stanice Muzeum po útoku v roce 2002 zdroj: Policie ČR
  • Útok v pražském metru 2002 zdroj: Policie ČR

Krátce po zatčení spáchal Alexandr Semjonovič Kručinin ve vazbě sebevraždu. Zůstaly po něm jen zbraně, které si k útoku sestrojil: střílející boxer do ruky nebo krabička cigaret, z níž mohl vypálit až osm nábojů.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod