Vakcíny proti pneumokokům nesou výsledky. Očkování nepodceňujte

Praha - Za prvních pět měsíců letošního roku v Česku onemocnělo 130 lidí invazivními, tedy těmi nejagresivnějšími, pneumokokovými nákazami. Nejohroženější jsou děti a pak ročníky nad čtyřicet let. Právě těch bylo mezi všemi nemocnými více než sto. Naopak u dětí se podařilo počty infekcí snížit. Většina nejmenších je očkovaná. Na vakcínu od roku 2010 přispívají pojišťovny.

Pneumokoky útočí nečekaně. Zpočátku vypadá nemoc jako obyčejná chřipka. Může ale jít o život. „Mohou se projevovat bolestmi hlavy, zvracením, vysokými teplotami, většinou nad 39 stupňů, lidé mohou mít i bolesti břicha, kašel,“ popisuje Zuzana Vančíková z pediatrické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze. 

Letos vážně onemocnělo 130 lidí, loni jich bylo celkem 385. 53 z nich zemřelo. „U některých může dojít k těžkým trvalým následkům. Třeba trvalé poruchy sluchu, epileptické záchvaty, neurologické poškození,“ vyjmenovává Daniel Dražan, lékař pro děti a dorost.   

Malého Ondru napadl pneumokok před šesti lety. Tehdy mu ještě nebyl ani rok. Několik dní byl v kómatu a rodina nevěděla, jestli přežije. „Byli jsme v nemocnici přes tři měsíce, má několik operací hlavy a bohužel nám nakonec ohluchl,“ říká jeho matka Kateřina Kalovská z občanského sdružení Nahlas. Podobných případů, jako je ten Ondrův, bude ubývat. Onemocnění u dětí je čím dál méně. Pomohla vakcína.

Vakcínu proti pneumokokům mohou dostat děti od tří měsíců do pěti let. Od roku 2010 je hradí zdravotní pojišťovny, ovšem jen v tom případě, že první tři dávky dítě dostane do sedmi měsíců věku. Tato nepovinná vakcína je podle pediatrů stále populárnější. Očkováno je už devadesát procent nejmenších dětí.

Nákaza se letos nevyskytla u žádného dítěte do jednoho roku života

Nákaza se letos nevyskytla u žádného dítěte do dvanácti měsíců. „Určitě je to úspěch, ale musíme v tom pokračovat, protože ve vyšších věkových kategorií nad ten jeden rok se nákazy stále ještě vyskytují,“ říká Vančíková.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Další ohroženou skupinou jsou senioři

S pneumokoky je to horší u seniorů. „Jsou velmi významným faktorem nemocnosti a úmrtnosti. Proto by tyto osoby měly být přednostně očkovány,“ apeluje Jiří Beran, epidemiolog z Centra očkování a cestovní medicíny. Právě tady jsou podle odborníků stále rezervy. Nejlepší věk na takové očkování je kolem padesátého roku.

Základní informace o pneumokocích (www.pojistenezdravi.cz)

Co jsou pneumokoky?

Pneumokoky jsou bakterie, které se vyskytují všude kolem nás a osídlují oblast nosu a hltanu mnoha lidí. Nejčastěji se s nimi setkáváme jako s průvodci infekcí horních dýchacích cest.

Jak se přenáší?

Pneumokokové onemocnění se šíří kapénkovou infekcí od běžných přenašečů, kterým bezprostředně nezpůsobují nějakou chorobu, k rizikovým skupinám, mezi které nejvíce patří malé děti či starší lidé, a způsobují u nich onemocnění. Nejsnadněji se přenáší právě mezi dětmi v kolektivním zařízení, například kýcháním, kontaktem rukou a ústy.

Co pneumokoky způsobují?

Invazivní typy pneumokokové bakterie mohou být příčinou těžkých onemocnění, jako je například zápal plic, otrava krve nebo zánět mozkových blan a ohrozit život zejména v dětském věku a u lidí nad 60 let.

Neinvazivní formy infekce způsobují zánět středního ucha, který děti na životě neohrožuje, ale nese s sebou riziko zhoršení sluchu a zánět vedlejších nosních dutin, který vyžaduje léčbu antibiotiky.

Projevy onemocnění

Pneumonie, bakteriémie a meningitida mají závažné projevy invazivních pneumokokových infekcí, ale třeba záněty středního ucha, sinusitidy a opakující se bronchitidy představují spíše neinvazivní projevy pneumokokové infekce.