Nová aplikace usnadní hlášení podezřelého obsahu na internetu

Praha – Policie spustila novou aplikaci, díky níž mohou lidé hlásit jakýkoli podezřelý obsah na internetu. Lidé mohou oznámit například jakékoli projevy rasové či národnostní nesnášenlivosti, šíření dětské pornografie, porušování autorských práv nebo třeba i různé podvody na slevových serverech. Hlásit závadný obsah webu bude možné buď pod svým jménem, nebo anonymně.

„Pro občany bude zjednodušení v tom, že nebudou muset jít na služebnu, pouze na internetu vyplní formulář,“ uvedl vedoucí odboru informační kriminality Karel Kuchařík. Výhodou podle něho také je, že policie obdrží podnět ihned a může se jím začít zabývat téměř on-line, ale i to, že pokud přijde více oznámení najednou, nebudou se evidovat na různých služebnách odděleně, ale rovnou pod jedním číslem jednacím. 

Obdobné aplikace sice v rámci neziskových organizací u nás už dvě existují, zaslaných podnětů je však pouze několik desítek za rok. Policie proti tomu v loňském roce obdržela přes tisíc oznámení o tom, že by mohl být spáchán trestný čin. Podle Kuchaříka je přibližně dvacet procent z nich pro policii relevantních.   

V letošním roce vede policie přes tisíc trestních řízení v oblasti internetové kriminality. Více než polovinu přitom tvoří podvody, přes deset procent porušování autorských práv, dvě procenta řízení pak policie vede pro podezření z trestného činu vydírání. Pachatelé ovšem stále častěji využívají tzv. chytré telefony, s jejichž pomocí se k internetu připojí prakticky odkudkoliv a policii tím komplikují práci.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)