Podvodníci měli obrat stát o půl miliardy na DPH

Hradec Králové - Protikorupční policie obvinila šest mužů z daňových podvodů při obchodech s minerálními oleji. Podezřelí jsou ze zkrácení DPH o téměř 440 milionů korun. Také si měli za zdaňovací období únor 2009 uplatnit nadměrný odpočet 1,8 milionu korun. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení.

Šest mužů ve věku od 36 do 56 let policie obvinila z trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve spolupachatelství. Pět mužů zadrželi policisté při rozsáhlé akci v Praze a středních Čechách 9. února, jeden z mužů je stíhán jako uprchlý.

Podle policie muži od roku 2007 do 2010 prováděli obchodní transakce u pěti společností spočívající převážně v nákupu a prodeji minerálních olejů. „Přitom však měli v úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty a činnost této společnosti organizovali tak, aby nesměřovala k dosažení zisku, ale k získání volných finančních prostředků k jiným dosud přesně neustanoveným účelům, neboť vlastní prodeje byly realizovány v mnoha případech pod nákupní cenou,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.