Chorvatské silnice jsou letos bezpečnější

Praha – Podle policejních statistik letos řidiči v Chorvatsku bourají méně než loni a snížil se i počet mrtvých. V prvním pololetí roku 2011 zemřelo na tamních silnicích 176 lidí, letos je to zatím 159. Češi ale vedou smutnou statistiku, když z cizinců umírají na chorvatských silnicích nejčastěji, hlavně kvůli tragické nehodě českého autobusu z konce června.

Výčet nejčastějších příčin kolizí na zdejších silnicích vede nepřiměřená rychlost. Na druhém místě je v Chorvatsku nedání přednosti zprava. Často také řidiči bourají kvůli únavě po dlouhé cestě na jih. „Největší pozor by si měli řidiči dávat na dodržování bezpečné vzdálenosti,“ varuje vedoucí dopravní policie v Omiši Jasmin Hasukić.

Jak navíc upozorňuje český konzul ve Splitu Pavel Bednář, tak hodně nehod zaviní místní, kteří si někdy s dodržováním předpisů příliš hlavu nelámou. 

Čeští turisté se i letos mohou v některých letoviscích obrátit na společné česko-chorvatské policejní hlídky. Ta v letovisku Omiš zatím větší problémy nezaznamenala, nejčastěji vypomáhali chorvatským kolegům s tlumočením.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod