Státní zástupkyně odmítá průtahy v kauze Opencard

Praha - Pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová se ohradila proti výrokům šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Ten v dnešních Hospodářských novinách mluvil o údajném skartování důležitých dokumentů v kauze Opencard, které podle jeho názoru měla umožnit právě žalobkyně tím, že o dva týdny zdržela začátek vyšetřování. V kauze Opencard policie podle Martince stíhá deset lidí, mezi nimi jsou prý jen řadoví úředníci. Stíhání podle něj mělo mířit výš.

Mezi největší brzdy vyšetřování korupce podle Martince patřila státní zastupitelství a dokládá to šetřením privatizace Mostecké uhelné společnosti, které se nyní opět rozběhlo. Podobné poměry prý panovaly i na policejním prezídiu, kde se všechny citlivé kauzy musely hlásit tehdejšímu náměstkovi Jiřímu Houbovi.   

To se však podle jeho slov nyní mění. „Řekl bych, že dnes je politická scéna tak nestabilní, že si nedovolí do některých případů zasahovat tak, jak se to dělo v minulosti,“ sdělil Martinec HN. Dodal, že se těší na spolupráci s nově jmenovanou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. 

S tím ale nesouhlasí Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ), které případ dozoruje. „Dozorová státní zástupkyně v práci policistů, s nimiž na případu od počátku úzce spolupracuje, žádné průtahy nezjistila, nikdy jí nebyly signalizovány žádné poznatky o tom, že by došlo ke skartaci materiálů, které se týkaly veřejných zakázek vyhlášených v souvislosti s projektem Opencard. Rovněž tak jí policisté nesignalizovali, že by na počátku případu ze strany jejich nadřízených bylo šetření zdržováno, což ani nevyplývá z obsahu spisového materiálu,“ uvedlo v tiskové zprávě zastupitelství. 

Podle MSZ není pravda, že jsou stíháni jen řadoví úředníci. Mezi stíhanými jsou i lidé na úrovni ředitele magistrátního odboru, uvedlo MSZ. Pokud má Martinec informace, které by mohly vést ke stíhání i dalších lidí, měl by je podle MSZ sdělit policii nebo zastupitelství. 

Úředníkům v kauze Opencard se rozrostlo obvinění

Záčatkem června protikorupční policie rozšířila obvinění dvěma z pěti stíhaných úředníků pražského magistrátu. Detektivové také vyčíslili škodu, kterou měli obvinění magistrátu způsobit, na 73 milionů korun. „Policisté rozšířili trestní stíhání dvou v této věci již obviněných osob pro další skutky,“ uvedl v červnu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policisté úředníky podezírají z toho, že v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která však nesplnila podmínky zadávací dokumentace.

Kriminalisté pětici viní z trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinností při správě cizího majetku. Podle Ibeheje policisté prověřují také další veřejné zakázky, které souvisí s projektem Opencard. Policie podle dřívějších informací médií stíhá bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Podezírá také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala.

Kritizovaný projekt karet opencard, které lidem slouží především jako průkazky na MHD, už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy.

Události, komentáře o případu Opencard (zdroj: ČT24)
Vydáno pod