Odbory rozjely petici za Johnovo odvolání

Praha - Odbory policistů, hasičů a dalších bezpečnostních sborů dnes zahájily petiční akci za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV). Vytýkají mu, že nezajistil pro resort dostatečné množství finančních prostředků stejně jako údajně větší pokles platů, než bylo avizováno, a způsob, jakým se vyjadřuje o policistech a hasičích. John v pondělí uvedl, že jiný ministr by nezajistil „ani korunu“ ze státního rozpočtu navíc. Jeho odchod by tak podle něho nic neřešil.

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek vyzval všechny policisty i hasiče, aby se nebáli petici podepsat. „Jde jen o vyjádření názorů,“ uvedl s tím, že pokud by některý policista nebo hasič byl za podpis trestán, odbory podle něj podniknou „rázné kroky“ k nápravě. Petici odbory adresují premiérovi Petru Nečasovi.

Policejní a hasičští odboráři přiznávají inspiraci lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a nevyloučili, že také přistoupí k podávání hromadných výpovědí. Štěpánek ale na tiskové konferenci prohlásil, že policisté a hasiči na rozdíl od nespokojených lékařů nechtějí primárně nikam odcházet, ale pracovat ve svých pozicích.

Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify o deset procent, odbory ale namítají, že kvůli škrtání různých příplatků je propad daleko vyšší. John v neděli řekl, že policistům klesly mzdy o 6,7 procenta, podle Burdy je to lež. V některých případech jde podle něho až o patnáctiprocentní propad, šéf Odborového svazu hasičů (OSH) Zdeněk Oberreiter zase nedávno řekl, že kvůli snižování příplatků mají hasiči na mzdách o 13,5 až 18,5 procenta méně než loni.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek:

„Nehájí svůj resort, nehájí své lidi, tomuto resortu nerozumí. Chápeme potřebu spořit ve všech oblastech státní sféry, ale kumulovat takto drastické škrty do jednoho roku bez znalosti resortu a jakéhokoli uvážení je smrtící.“

Podle Johna dostaly bezpečnostní sbory maximum. Platy jim mají klesnout nejvíc o deset procent, i když s výjimkami. „Nemůžeme vycházet z toho, jak byly předkládány některé výplatnice z prosince a ledna letošního roku,“ míní Petr Lessy. Jenže hasiči tvrdí něco jiného. Například Petr Záviš, který pracuje jako hasič víc než dvacet let a šéfuje hasičským odborům v Moravskoslezském kraji, mluví o snížení platu až o dvacet procent. „Podle nás ministr John v médiích lže o našich platech, když říká, že mají být snížené o 10 procent, ve skutečnosti nám to přitom dělá 17 až 20 procent,“ tvrdí Záviš.

Radek John ve Studiu ČT24:

„Odboráři nechtěli za žádnou cenu propouštění. Nechtějí ani nikde šetřit, ani propouštěním, ani snížením platů, Ale to, že se nebude propouštět, znamenalo snížení platů. Kdyby byli přistoupili na propouštění, nedošlo by ke snižování platů a byli by spokojeni ti policisté, kteří chtějí zůstat u policie… My jsme s panem Štěpánkem jednali mnohokrát a splnili jsme všechny jeho požadavky. Budou zachovány výsluhy, dokonce jsem vybojoval, že nebude zdaněno odchodné. Splnili jsme mu, že se nebude propouštět. Ani mně se nelíbí, pokud někde došlo ke snížení platu vyššímu, než jsem sliboval, a udělám vše pro to, aby mé sliby byly dodrženy. Ale potřebuji od něj nějaké informace, kde k něčemu takovému došlo.“

Podle Nečase peníze nejsou

Ministr vnitra Radek John věří, že oba manažeři jak policie, tak hasičského sboru udrží snížení platů v daných intencích. „Nebude žádné větší snížení platů, než jsme slibovali,“ uvedl. Za ministrem stojí i premiér. Peníze nejsou. Doktoři sice dostanou přidáno, ne ale z rozpočtu. „My v žádném případě nezvýšíme deficit o jednu jedinou korunu, ani o jeden jediný halíř,“ potvrdil Petr Nečas (ODS).

Vedení bezpečnostních sborů se teď odlivu sil neobává. John chce totiž výhledově místa u policie stejně škrtat. Protesty proto táhnou právě policisti. Naopak hasiči se drží zpátky. Budou se nabírat noví a zájemců je výrazně víc než volných míst.