Marihuana se na chorvatské hranici prodraží

Praha/Záhřeb – S ohledem na statistiky občané ČR nepatří právě ke střízlivým v užívání marihuany a zároveň se řadí k náruživým turistům směřujícím do chorvatské země. Úřady od Jadranu ale varují před dovozem sebemenšího množství i lehkých drog do země. Tamní zákony jsou ve srovnání s českými přísnější a jediný objevený gram marihuany končívá vysokými pokutami. Jen letos policisté na hraničním přechodu Macelj, kudy Češi do země jezdí nejčastěji, odhalili 142 obdobných případů. Přibližně každý pátý prohřešek má přitom na svědomí právě cestovatel z ČR.

„Bohužel se stává relativně často, že jsou čeští občané na hraničních přechodech zachytáváni. Jsou u nich objevována velmi malá množství marihuany, kokainu, extáze či jiných látek,“ upřesnil český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Za rok 2010 se počet zadržených českých občanů zastavil na čísle 29, v roce minulém jich už bylo 64. A letos jich je v polovině sezony 24.

V jednom případě převážel český turista téměř 20 gramů marihuany; obvykle jde o menší množství a do několika hodin následuje přestupkový soud. „Podle zákona činí nejnižší pokuta 5 tisíc kun (17 tisíc korun) a nejvyšší až 20 tisíc kun (68 tisíc korun),“ řekl pro ČT zástupce vedoucího policie na přechodu Macelj Bruno Dolički. Soudce ale může dolní hranici snížit a zpravidla bývá shovívavý. Podle Pavla Bednáře většinou vyměří pokutu v řádu několika tisíc korun. Od příštího roku se postihy za držení marihuany možná sníží, oficiálně to ale chorvatská hraniční policie komentovat odmítla.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Chorvatští policisté pochopitelně nekontrolují každého, když už si ale někoho vyberou, postupují důsledně. U autobusu může prohlídka zabrat klidně tři čtvrtě hodiny. Lidé podle nich schovávají drogy, kde se dá - třeba v krabici od džusu, ve spodním prádle nebo ve falešné rtěnce.