Vláda dalším výhrůžkám neustoupí, rozpočet nechce měnit

Praha - Vláda nebude kvůli tlaku odborů měnit schválený rozpočet a neustoupí od desetiprocentního snížení objemu peněz na mzdy ve státní sféře. Premiér Petr Nečas (ODS) to dnes řekl v reakci na požadavky některých policejních odborů, které zvažují podobně jako nespokojení lékaři podání hromadných výpovědí. Odboráří si navíc přejí odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV), který se však proti výtkám ohradil s tím, že všem dosavadním požadavkům vyhověl. Podle něho však není možné plošně zvyšovat mzdy ze státního rozpočtu, kde potřebné peníze chybí.

„Při sestavování rozpočtu ministerstva jsem měl řadu jednání s odbory a splnil jsem prakticky všechny jejich požadavky,“ řekl John. Konkrétně podle něho šlo o požadavek nepropouštět či zachovat výsluhy. Zopakoval i to, že není možné zvyšovat platy policistů a hasičů ze státního rozpočtu, kde peníze nejsou. „Přestože radikálně šetříme, zadlužíme se bohužel i v tomto roce. Jenom ministerstvo vnitra má dluh 400 miliard korun. Letos to bude o dalších 135 miliard korun a jakékoliv další uvolňování peněz ze státního rozpočtu by tento dluh pouze zvyšovalo,“ dodal.

Odborová organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) uvažuje o tom, že se nechá inspirovat lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a přistoupí také k podávání hromadných výpovědí. Zdeněk Buřič z Unie bezpečnostních složek České televizi řekl, že by z bezpečnostních složek mohlo odejít až 10 000 policistů, hasičů, celníků i vězeňských dozorců: „Už jsme zahnáni do kouta, už není jiná možnost, jelikož zde není vůle cokoli dělat. Policie potřebuje pořádnou radikální reformu, ne to, co tady vyrobil pan Langer. Policie potřebuje radikálně změnit způsob financování i pracování, to tady neexistuje a není vůle s tím přijít.“ 

Policejní prezident Petr Lessy nicméně dnes po jednání s ministrem řekl, že chce zajistit snížení mezd policistů maximálně o 7 procent. Podle generálního ředitele hasičského záchranného sboru Miroslava Štěpána se průměrný měsíční plat hasičů snížil o zhruba 9 procent. Ministr vnitra rozdíl mezi poklesem u policistů a hasičů vysvětlil tím, že u hasičského sboru nemohou jít na mzdy peníze z neobsazených míst, protože je plný stav. „Pevně věřím, že oba manažeři jak policie tak hasičského sboru udrží to snížení platů přesně v těch intencích a nebude žádné vyšší snížení platů, než jsme slibovali,“ dodal John.

Již zítra bude do jednotlivých krajů odeslána petice, ve které policisté a hasiči mají vyjádřit nedůvěru svému ministru. Právě hasiči jsou k hrozbě hromadných výpovědí zatím zdrženliví, odbory přesto očekávají masovou podporu petice – tedy desetitisíce podpisů.

Nečas: Náš ústup by zklamal důvěru

Ke stanovisku Johna nezasahovat do návrhu rozpočtu kvůli platovým požadavkům se připojuje také Nečas. „Státní rozpočet je schválen, my v žádném případě nezvýšíme deficit o jednu jedinou korunu, o jeden jediný halíř,“ prohlásil Nečas. Zopakoval, že úsporná opatření vlády jsou založena na desetiprocentním snížení objemu peněz na platy státních zaměstnanců: „Z tohoto vláda nemá žádný důvod odstoupit, protože by to okamžitě destruovalo důvěru, kterou vláda na finančních trzích díky své úsporné a rozumné politice vyvolala.“ Vláda podle Nečase při jednání s lékaři vždy otevřeně dávala najevo, že nebude kvůli jejich platovým požadavkům zasahovat do rozpočtu a peníze pro ně bude hledat ve zdravotnickém systému.

Petr Nečas:

„Situace, která teď přišla v jiných oblastech veřejného sektoru, dramatickým způsobem snižuje manévrovací prostor vlády. My prostě nepřipustíme a nesmíme připustit jako zodpovědná vláda jakýkoliv domino efekt eskalace dalších požadavků dalších skupin placených z veřejných rozpočtů.“