Trpák dostal kvůli mrtvému novorozenci opět podmínku

Trutnov - Okresní soud v Trutnově dnes opět potrestal senátora Pavla Trpáka (ČSSD) podmíněným trestem. Soud mu uložil šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Trpák jako lékař v roce 2007 nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu. Novorozenec na následky malého zásobení kyslíkem během porodu později zemřel. Okresní soud senátorovi uložil podmíněný trest už předloni. Tehdy dostal deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Hradecký krajský soud však verdikt loni zrušil. Trpák vinu odmítá, medicína podle něj není všemocná. Proti verdiktu se na místě odvolal. Státní zástupce, který navrhoval podmíněný trest dvou let vězení, si pro odvolání ponechal lhůtu.

Soudkyně Miroslava Purkertová snížení trestu zdůvodnila tím, že od spáchání trestného činu uplynul už dlouhý čas a Trpák se jiného porušení zákona od té doby nedopustil. Podle soudkyně ale nedostatečně sledoval průběh porodu a ke sledování rodičky nepoužil monitorovací přístroj. Podle obhájce Michala Pacovského ale měla tuto povinnost porodní asistentka. Lékař má dohlížet na personál a vést porod: „Primárně povinnost porušila porodní sestra.“ Trpák se hájil i tím, že rodička monitorování plodu na lůžku obtížně snášela a odmítala ho. Podle soudu si to ale měl lékař nechat od matky podepsat, předem by se tak vyhnul možným následkům. Zmocněnec poškozených Igor Piňos to ale odmítl: „Vinu nelze svalovat na sestru. V tak závažné situaci musí nastoupit lékař.“

Znalci: Trpák při porodu nepostupoval správně

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pavel Trpák:

„Je mi líto každého ztraceného života. Na druhou stranu medicína přináší situace, které jsou obtížně řešitelné, a kde se každé rozhodnutí může obrátit v neprospěch.“

Trutnovský soud si na základě požadavku krajského soudu nechal zpracovat znalecký posudek z oboru soudního lékařství. Znalci v něm uvedli, že Trpák při porodu nepostupoval správně. Upřesnili také jednotlivé doby porodu a čas, kdy mohl na nepříznivý vývoj reagovat, například císařským řezem. 

Trpák se stal senátorem za trutnovský volební obvod na podzim 2008, kdy ve druhém kole porazil trutnovského starostu Ivana Adamce (ODS). Senát ho kvůli vyšetřování zbavil imunity v lednu 2009 na základě jeho vlastní žádosti.