Kvůli manipulaci v zakázkách MŠMT obvinila policie tři lidi

Praha - Protikorupční policie viní tři lidi z toho, že chtěli zmanipulovat dvacetimilionovou zakázku na ministerstvu školství. Jednou z obviněných je přímo úřednice ministerstva. Trojice chtěla zakázku na informační systém pro podporu vědy a výzkumu připravit tak, aby opět vyhrál současný dodavatel systému. Tím je podle Radiožurnálu muž, který za svou aplikaci eProjekty dostává od ministerstva miliony korun. Případ komentovat odmítl stejně jako poslední obviněný, kterým je prý jednatel firmy Tercier.

„Cílem bylo připravit zadávací řízení tak, aby byly vytvořeny zadávací podmínky takzvaně na míru zmíněnému zájemci,“ citoval Český rozhlas (ČRo) šéfa českobudějovické pobočky protikorupční policie Marka Belka.

Úřednice ministerstva den staré obvinění nechápe. „Já jsem vždycky jednala na pokyn nadřízených a vůbec tomu nerozumím,“ řekla Radiožurnálu. Ministerstvo za úřednicí stojí. Náměstek ministra Jiří Nantl uvedl, že se na ni stále musí hledět jako na nevinnou, a obvinění tedy není důvodem pro její propuštění. „Nejde o úřednici, která by měla stěžejní náplň práce v obstarávání veřejných zakázek. Šlo o odbornou referentku skupiny výzkumu a vysokého školství,“ řekl ČRo Nantl.

Vyjádření policejní mluvčí Štěpánky Zatloukalové (zdroj: ČT24)

V případu podle Radiožurnálu zůstává několik nejasností. Podle pravidel ministerstva totiž nemohla řadová referentka rozhodovat sama o tak velké zakázce. ČRo také uvedl, že policisté sice vypsání tendru zabránili, ale jeden z obviněných pro ministerstvo pracuje dál. Jeho původní smlouva byla přitom jen na 4,5 milionu a měla skončit před rokem. Ministerstvo mu prý ale platí dodnes a celkem už dostal téměř devět milionů.

Zneužívání postavení je typickým mechanismem

„Popsaný případ je typickou ukázkou v poslední době opakovaně zjišťovaného mechanismu trestné činnosti, který spočívá ve zneužívání postavení zástupce veřejného zadavatele,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Na manipulaci s tendrem policisté podle ní přišli náhodně v souvislosti s prověřováním případu takzvaných elektronických losovaček.

Policie obvinila úřednici, podnikatele a živnostníka z pokusů trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Stíháni jsou na svobodě, uvedla mluvčí Kopecká.

Vydáno pod