Noc chystá astronomické divadlo. Zatančí Perseidy

Praha – Milovníkům noční oblohy přichystá dnešní večer tradiční, a přesto neopakovatelné letní astronomické divadlo. Tak jako každoročně v polovině srpna proletí nad Zemí roj Perseid, úlomků ze Swift-Tuttleovy komety. Největší intenzity dosáhne mezi desátou večer a jednou hodinou ráno a pozorovatelný bude pouhým okem. Oproti předchozím letům by měl být zážitek z podívané o to větší, že viditelnost roje nebude rušit měsíční svit.

Roj Perseid je pravidelný, každoročně se opakující astronomický roj. „Perseidy vypadají stejně jako jiné meteory a máme jistotu, že proud meteorů bude stabilní. Objeví se tečka, která se promění do úsečky a po chviličce zmizí. Je to otázka zlomku sekundy. V průběhu minuty či hodiny je jich několik,“ popsal Perseidu Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV.

V době maxima spadne za hodinu až 60 perseid, frekvence může výjimečně a na krátkou dobu i několikanásobně narůst. K jejich sledování člověk nepotřebuje žádné astronomické vybavení, naopak je žádoucí dalekohledy vůbec nepoužívat. „Musíme se dívat pouhým okem, protože potřebujete mít co největší obzor a co nejširší rozhled. Je potřeba si najít tmavé místo, není dobré se posadit uprostřed města, kde je kvůli pouličnímu osvětlení obloha světlá,“ dodává Suchan.

Perseidy jsou úlomky ze Swift-Tuttleovy komety, kterou v roce 1862 objevili dva američtí astronomové. Těleso o průměru 26 kilometrů se ke Slunci vrací každých 130 let, naposledy tomu bylo v roce 1992.