Umějí číst opice v mapách?

Praha - Dokáží se opice orientovat v prostoru podle mapy? To je jedna z otázek, na niž se snaží odpovědět výzkum Akademie věd. Ten vědci představili v pražské zoo na Darwinově dni - cyklu přednášek ke 202. výročí narození zakladatele evoluční biologie Charlese Darwina.

Projekt zkoumá podobnosti mezi myšlenkovými pochody zvířat a člověka. Ty se právě na schopnosti orientace v prostoru dobře ukazují. Testy probíhají už pět let - rok se jich účastní také pražská zoo s jedním ze svých lemurů, který se jmenuje Chvastiti. Výzkum ukazuje, že se opice umějí orientovat podle jednoduchých schémat při zvládání úkolů v prostoru. „Umějí použít abstraktní vizuální stimuly, tedy velmi jednoduché mapy, aby udělaly nějakou prostorovou volbu,“ upřesňuje Tereza Nekovářová z Fyziologického ústavu AV ČR.

Chvastiti při pokusu vidí na obrazovce před sebou plánek svého kotce a bíle je na něm vyznačený bod, na nějž se v kotci má přesunout. V testech je úspěšný - podle nákresu místo najít dokáže. I proto, že ho pak čeká sladká odměna - rozinka.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Podle vědců z Akademie věd byli v orientaci v prostoru zatím nejlepší potkani. Nadějné výsledky lemura z pražské zoo musí ještě ověřit další pokusy.

Jednoduchý plánek lemurova kotce s bílým bodem
Zdroj: ČT24