Na zamini se předražovaly počítačové zakázky, o trestný čin nejde

Praha – Stát přišel o desítky milionů korun, když se na ministerstvu zahraničí mezi roky 2008 a 2009 předražovaly počítačové zakázky. V čele resortu v té době stál Jan Kohout a Karel Schwarzenberg. Podle Mladé fronty DNES (MfD) to odhalil šéf jednoho z odborů ministerstva Jakub Klouzal a Schwarzenberg problémy s IT zakázkami přiznal. Případ už vyšetřovala inspekce ministerstva, policie ho ale poté odložila. Mluvčí resortu Vít Kolář dnes v reakci na článek uvedl, že případ předražovaných počítačových objednávek je tři roky starý a Černínský palác na něj přišel při rozsáhlé kontrole zakázek po druhém nástupu Schwarzenberga do čela resortu. Analýzu zakázek provedla profesionální firma.

„Na základě informací, které jsme shromáždili, podalo ministerstvo od listopadu 2010 čtyři podání orgánům činným v trestním řízení. Policie rozhodla o odložení ad acta z důvodu, že u žádného případu nebyl spáchán trestný čin,“ uvedl Kolář. Jeden případ postoupila policie Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Upozornili jsme na nepravosti a věřili jsme, že případy budou řádně vyšetřeny, nestalo se… Není to pro nás uzavřená záležitost, stále si myslíme, že některé zakázky v pořádku nebyly,“ uvedl mluvčí v rozhovoru pro ČT. 

Oblast IT je podle Koláře složitá a komplikovaná, ministerstvo si proto na analýzu smluv a zakázek najalo externí firmu: „Ta odhalila určité nepravosti.“ Všichni, kdo by mohli mít s kauzou něco společného, byli podle mluvčího následně propuštěni, v resortu se změnil i systém kontrol. Mluvčí ale zároveň upozornil, že řada smluv, o kterých Klouzal mluvil, nebyla vůbec uzavřena, šlo jen o úmysl. K jakým škodám případně došlo, by podle Koláře měla vyšetřit policie a soud. „Ministerstvo udělalo vše, co bylo v jeho silách,“ dodal.

„Připouštím, že také u mě na ministerstvu se staly věci, které se stát neměly,“ řekl deníku Schwarzenberg. Klouzal má prý jasné doklady o tom, že ministerstvo zbytečně utratilo šedesát milionů korun za správu počítačů na ambasádách. V létě 2010 se se svými zjištěními svěřil podle deníku ministrovi. Schwarzenberg považoval informace za závažné a nechal je prošetřit. Inspekce ministerstva pak zpracovala pro policii čtyři podněty k prošetření, ale ta je odložila.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí

„Po pravdě řečeno, úplně šťastný z toho nejsem. Poněvadž jsem doufal, že to nakonec došetří policie. Když jsem zjistil, že to odložila, byl to pro mě dosti šok.“

Podle Klouzala ale inspekce neposkytla policii komplexní podklady. „Část originální dokumentace si ode mne Schwarzenbergovi podřízení nikdy nevyzvedli,“ uvedl. Podle Koláře byl ale Klouzal člověkem, který na dané věci upozorňoval a věděl, jakým způsobem jsou zakázky realizovány. „Jeho povinností bylo, v případě, že vidí nějaké trestné činy, tak to oznámit policii a podat jí důkazy. Připadá mi, že je výmluva říkat, že po něm někdo nechtěl nějaký papír. Pokud ten papír má, nechť ho policii dá, my budeme jenom rádi,“ reagoval mluvčí.   

Deník zároveň napsal, že Klouzal je jediný, kdo byl nakonec potrestán. Poté, co se provalilo, že „donáší“ na kolegy a „kazí kšefty“ velkých IT firem, dostal několik výhrůžek a čelil kontrolám, které na něj nadřízení poslali. Loni v létě pak rezignoval na post ředitele odboru, a když nesouhlasil se zařazením v oddělení, pro které neměl kvalifikaci, dostal výpověď. „Odešel sám, podal rezignaci, na ministerstvu dál seděl a resort mu na základě zákona nabídl odpovídající pozice. On je odmítl a ministerstvo mu proto ukončilo pracovní smlouvu,“ uvedl Kolář.

Rozhovor s Vítem Kolářem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod