V roce 2013 chce Česko otevřít nové zastupitelské úřady

Praha – Česká republika chce nejpozději v 1. pololetí příštího roku otevřít nové zastupitelské úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, Srí Lance a Kolumbii. Počítá s tím koncepce ministerstva zahraničí, kterou projednala vláda. Posílit se pak mají mise v Iráku, Afghánistánu a Libyi – v těchto zemích se forma nových zastoupení teprve řeší, úřady ale mají být úsporné. Zavřou se naopak mise v Lucemburku a při UNESCO v Paříži.

Rozšířením sítě českých zastupitelských úřadů se zřejmě zastaví dosavadní trend zavírání některých českých misí, což Černínský palác dosud obhajoval úsporami. Opoziční ČSSD naopak zavírání zastupitelských úřadů v cizině kritizovala. 

Ministerstvo zahraničí nyní počítá spíše s pružnější sítí menších úřadů, které budou moci lépe reagovat na vývoj hospodářské situace v zahraničí. Lépe by také měly podporovat český vývoz, uvedl nedávno Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva. Zeštíhlily již například některé ambasády v Evropě. 

Ministerstvo se chce také zbavit „přítěže“ některého movitého a nemovitého majetku českých zahraničních zastoupení a takto ušetřené peníze pak využít k rozšíření počtu malých flexibilních zastupitelských úřadů či konzulátů. 

Úplné uzavření se týká mise v Lucemburku a při UNESCO v Paříži. Úlohu zavřené mise v Lucemburku má převzít česká ambasáda v Belgii, agendu mise při UNESCO pak ambasáda ve Francii.