Kdo má vymáhat peníze za rozbor krve od opilých řidičů?

Praha – Policie a nemocnice se dohadují o tom, kdo má od zadržených lidí vymáhat peníze za lékařské rozbory krve třeba u opilých řidičů. Až dosud náklady hradili strážci zákona, kteří se pak s podezřelými vypořádali. Této praxi ale učinil přítrž verdikt Nejvyššího správního soudu, který povinnost vymáhat náklady předal nemocnicím.

Pokud zastaví řidiče na silnici policejní kontrola a dechová zkouška prokáže alkohol, ale řidič s tímto výsledkem nesouhlasí, tak ho policisté vezmou na odběr krve do nemocnice. V případě pozitivních výsledků by pak měl řidič náklady zaplatit, nově zdravotnickému zařízení. Jenomže třeba jen v Pardubickém kraji to odmítne 40 procent řidičů, náklady za vyšetření přitom dohromady převyšují půl milionu korun. 

Ředitel krajské nemocnice v Pardubicích Tomáš Gottvald odhaduje, že bude vymáhání nákladů velmi složité: „Myslím si, že i to byl důvod, proč se Policie ČR snažila této povinnosti zřeknout.“ Podle krajského radního zodpovědného za zdravotnictví Martina Netolického (ČSSD) je nelogické, aby náklady na dopravu vymáhala policie a náklady za rozbor krve přímo nemocnice. 

Jenomže nemocnice už od Pardubického kraje dostaly pokyn, aby faktury za pozitivní testy policii neposílaly. V rámci celé republiky půjdou vymáhané poplatky do řádu milionů korun, regionální politici proto chtějí toto téma co nejdříve otevřít na zasedání asociace krajů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)