Vojenskou policii čeká rozdělení na dvě části

Praha - Vojenská policie bude v rámci změn rozdělena do dvou složek. Reorganizace má být připravena v polovině příštího roku a dokončena zhruba o rok později. Náčelník vojenské policie bude řídit kriminální část armádní policejní složky. Sám bude přímo podřízen ministrovi obrany. Druhou složkou bude vojsková policie. V jejím čele bude stát velitel vojenské policie přímo podřízený náčelníkovi generálního štábu. Významnější roli budou hrát příslušníci armádních záloh. Armáda zatím nemá vyčísleno, jaké ekonomické dopady budou mít chystané změny v organizační struktuře policie.

Rozdělení vojenské policie na dvě části je jedním z bodů armádní bílé knihy, která určila směr vývoje ozbrojených sil v příštích letech. Vznikne tak složka přímo podřízená ministerstvu obrany a složka spadající pod armádní generální štáb. Takzvaná vojsková policie bude zahrnovat třeba dopravní, pořádkovou a ochrannou službu. Spadat pod ni budou i vojenští pyrotechnici a psovodi.

V souvislosti s připravovanou koncepcí rozvoje armádní aktivní zálohy se vojenská policie rozhodla pro reorganizaci jednotek svých „záložáků“. Od 1. ledna bude vytvořena jedna rota policejních záloh. Do ní se v příštím roce uskuteční výběrové řízení, které bude podobné jako pro zájemce o službu u vojenské policie.

„Ti úspěšní, kteří splní toto řízení, absolvují základní kurz vojenské policie a stanou se plnohodnotnými vojenskými policisty, kteří mohou pomoci vojenské policii zabezpečit policejní ochranu na území České republiky,“ upřesnila mluvčí vojenské policie Michaela Cvanová. Členové aktivních záloh podle ní mají dostatečné znalosti a schopnosti, aby mohli takové činnosti vykonávat. V současném systému je ale armáda nemohla využívat.

Chystaná reorganizace bude provedena v návaznosti na budoucí přijetí nového zákona o vojenské policii. Návrh zákonné úpravy je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, poté bude předložen k projednání vládě.

Aktivní zálohy se mají rozrůst a omladit

Ministerstvo obrany chce také ztrojnásobit počet příslušníků aktivních záloh. Zároveň chce tyto jednotky omladit a mají přibýt i vysokoškoláci. Záložáci mají také měsíčně dostávat dvakrát víc peněz.

V zálohách je nyní zhruba tisíc lidí; jednou do roka jsou povoláni na týdenní cvičení. S tím mají ale občas problémy zaměstnavatelé – proto chce armáda firmy finančně motivovat, například formou daňových úlev. „Rozhodně to není něco, co by stálo víc než profesionální voják,“ uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

První jednotka aktivních záloh vznikla v české armádě v roce 2000, oficiálně o dva roky později. Záložáky doteď využívala armáda hlavně při živelných pohromách.

Nová koncepce Ministerstva obrany (zdroj: ČT24)