Tluchoř: Nečas by neměl kvůli daním sprostě vyhrožovat

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) by neměl kritikům zvyšování daní sprostě nadávat, vyhrožovat a nutit poslance, aby v této věci hlasovali v rozporu s dlouhodobým programem ODS. Prohlásil to poslanec ODS a Nečasův vnitrostranický kritik Petr Tluchoř. Reagoval tak na Nečasova slova v dnešních Lidových novinách.

Premiér mimo jiné uvedl, že ústup od zvýšení daní by byl špatným signálem finančním trhům, že vláda ustupuje od své konsolidační strategie. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility,“ řekl Nečas. Premiér podle LN také naznačil, že by vláda mohla rozhodnutí o vyšších daních spojit s vyjádřením důvěry vládě.

„Místo věcné diskuse nazvat všechny kritiky zvyšování daní ekonomickými debily, to není důstojné premiéra ČR. Přitom mezi těmi ekonomickými debily jsou kromě řady členů ODS včetně mě i prakticky všichni ekonomičtí experti a rovněž prezident, ekonom a dlouholetý bývalý předseda vlády a ODS Václav Klaus,“ reagoval na Nečasova slova Tluchoř.

Vládní konsolidační balíček, který obsahuje mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent, v posledních měsících vyvolal v ODS poměrně bouřlivou debatu. Na jednání poslaneckého klubu ODS proti němu vystupovala řada poslanců. Poslanci ODS pak návrh ve jednotně podpořili, Tluchoř ho ale otevřeně kritizoval na plénu sněmovny. Návrh ve čtvrtek zamítl Senát, a vláda tak k jeho prosazení nyní bude potřebovat ve sněmovně nejméně 101 hlasů.

Tluchoř: zvyšování daní v krizi nefunguje

Koalice má přitom oficiálně 100 poslanců a zvýšení DPH se nelíbí kromě Tluchoře i některým dalším poslancům ODS. Výhrady už dříve dal najevo poslanec Boris Šťastný, podle LN se nelíbí ani předsedovi rozpočtového výboru Pavlu Suchánkovi. Vláda navíc v této věci nemůže spoléhat ani na podporu bývalých občanských demokratů Pavla Béma a Michala Doktora.

„Zvyšování daní v době krize nefunguje, dusí ekonomiku, a navíc je v rozporu s programem a sliby ODS. Přijde mi poněkud vyděračské, aby předseda vlády a ODS takto brutálně nutil poslance hlasovat v rozporu se vším, co ODS dvacet let prosazovala,“ uvedl Tluchoř. Místo „hlasitého křiku, sprostých slov a vyhrožování“ by podle něj měl Nečas připustit v ODS debatu nad zásadními politickými kroky.

Vláda bude muset hledat podporu 101 poslanců také pro svůj další klíčový návrh - majetkové vyrovnání s církvemi, které rovněž tento týden zamítl Senát. Také k prosazení církevních restitucí, které jsou terčem opoziční kritiky, bude koalice potřebovat naprostou jednotu svých poslanců a ještě jeden hlas navíc. Ten by podle deníku Právo mohl dodat bývalý občanský demokrat Michal Doktor, který se prý kloní k podpoře vládního návrhu. Také proti vyrovnání s církvemi se v ODS ozvaly některé kritické hlasy. Nyní se ale zdá, že pokud někdo z poslanců ODS bude hlasovat proti vládě, bude to spíše u zvýšení DPH.

Vydáno pod