V Záhřebu budou o medaile bojovat sportovci po transplantaci

Praha – Olympijský oheň sice v Londýně v neděli pohasnul a pozornost olympijského světa se začíná přesouvat na brazilské Rio, desítka Čechů se ale vydává pro medaile na evropské hry do chorvatského Záhřebu. Těch se mohou zúčastnit sportovci, kteří mají některý orgán transplantovaný, přičemž nejsou omezeni věkem. V jednom závodě tak mohou soutěžit děti i senioři. První závody startují v neděli.

Evropské hry pro transplantované sportovce se konají už po sedmé, pravidelně se střídají s hrami světovými. Zúčastnit se může každý bez ohledu na věk, jedinou podmínkou je, aby od transplantace uplynul alespoň rok. Čím dál častěji přitom vozí medaile i naši sportovci. 

Účastníci her bojují ve stejných disciplínách jako na olympiádě. Nesoutěží se pouze ve skoku o tyči, v běhu přes překážky nebo judu. A někteří účastníci by se klidně mohli poměřit i v olympijském klání, podle spoluorganizátora české výpravy Petra Žitného jsou k vidění i skoro sedmimetrové skoky do dálky, další atlet zase skáče do výšky 1,80 metru. 

Nejmladším českým účastníkem bude 16letý Milan Slavíček, který už má ze zimních her čtyři medaile z lyžování. V Záhřebu bude startovat v ping-pongu, futsalu a hodu míčkem. Chtěl prý zkusit i fotbal, ale ten s ohledem na zdravotní stav raději vzdal - před deseti lety totiž dostal novou ledvinu. Milanův otec ujišťuje, že bude na dálku zdržet palce, i když se o něj bude i trochu obávat: „Musíme spoléhat na něj, že na sebe dá pozor,“ uzavírá Milan Slavíček starší.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)