Exmanažer ŘSD Hala bude v úterý propuštěn z vazby

Praha - Exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, který je stíhán v údajné korupční aféře s pronájmem odpočívadel, bude po osmi měsících za mřížemi propuštěn z vazební věznice Praha-Ruzyně, informoval o tom server Týden.cz. Stane se tak posledním ze čtveřice obviněných, který celu opustí.

Podle dozorové státní zástupkyně Jany Jahodové, která doposud zamítla všechny žádosti o Halovo propuštění na svobodu, stejně jako nabízenou kauci, byly tehdy dány důvody vazby útěkové. Tedy existovala obava, že by obviněný mohl uprchnout a vyhýbat se tak trestnímu stíhání. Zda něco podobného Hala učiní nyní, po svém propuštění, si státní zástupkyně netroufá odhadnout. Podle Halova obhájce skončila zákonná lhůta pro přípravné řízení a předpokládá, že by to mělo tak skončit.

Státní zástupkyně zatím neví, kdy skončí vyšetřování případu. „Vyšetřování nadále pokračuje,“ uvedla s tím, že nyní nelze „potvrdit ani vyloučit, že bude trestní stíhání rozšířeno“. Žalobkyně nedávno vyměnila vyšetřovatele, jelikož neuposlechl její pokyny. Nový detektiv případ nastudoval a pokračuje v úkonech trestního řízení. Obhájce nechtěl komentovat erudici nového vyšetřovatele, uvedl server Týden.cz.

ŘSD
Zdroj: ČT24

Bývalý výkonný ředitel ŘSD Michal Hala je protikorupční policií stíhán za úplatkářství a nevýhodné nakládání se státním majetkem kvůli pronájmu odpočívadel v Málkovicích (D5) a Antošovicích (D47). V kauze kromě něj čelí obvinění další tři lidé. Jde o někdejšího generálního ředitele ŘSD Petra Laušmana a podnikového právníka Roberta Wolfa. Dále byl koncem loňského roku obviněn podnikatel Jiří Neužil, představitel firmy Monstera International.

Někdejšímu výkonnému řediteli ŘSD Halovi bylo v lednu jednomyslným hlasováním pozastaveno členství v sociální demokracii.

Škodu v jedné z největších korupčních afér ve stavebnictví kriminalisté vyčíslili na 337 milionů korun.

Vydáno pod