Kubera: Ani vteřinu jsem neuvažoval, že vystoupím z ODS

Praha - Převážně levicový Senát minulý týden podle očekávání zamítl takzvaný konsolidační balíček - zejména kvůli zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Námitky ale nepřichází jen z řad opozice, rozkol nastává i ve vládní ODS. Právě proti vlastnímu stranickému vedení se postavil i senátor za ODS a starosta Teplic Jaroslav Kubera. „Zvedl bych ruku pro zvýšení daní, kdybych měl záruku, že to půjde na splátku státního dluhu. To ale nepůjde. Peníze nám nestačí už ani na úroky,“ řekl v pořadu Hyde Park ČT24. I přestože odmítl hlasovat nejen pro vyšší DPH, ale i pro církevní restituce, odejít z řad ODS nehodlá. „Ani vteřinu jsem o tom neuvažoval,“ potvrdil svůj pevný postoj rebelující senátor.

Zvyšování daní se kromě ČSSD a prakticky všech ekonomů nelíbí i části ODS, mezi nimiž byl například Petr Tluchoř či Boris Šťastný. Nakonec se ale oba rozhodli pro stranickou poslušnost a proti straně nešli. Jasný odpor z řad ODS ukázal zatím právě jen senátor Kubera. „Zvyšovat daně v recesi je hloupost, daně lze zvyšovat v době růstu,“ zdůvodnil svůj krok.

V boji vládní koalice o církevní restituce dokonce raději odešel ze sálu, než aby hlasoval. V této otázce sice není zcela proti navrácení majetku církvím, nicméně, jak sám přiznává, stále váhá. Vadí mu množství nezodpovězených otázek. Například to, proč mají dostávat náhrady církve, které vznikly v roce 1990, když právě jim evidentně nemohl nikdo nic sebrat; dále množství duchovních, kteří jsou nyní placeni ze státního rozpočtu a mělo by tak tomu být i v následujících letech, či osvobození církví od daně z převodu nemovitosti.

Senátor Jaroslav Kubera v pořadu Hyde Park:

„Zvedl bych ruku pro zvýšení daní, kdybych měl záruku, že to půjde na splátku státního dluhu. To ale nepůjde. Peníze nám nestačí už ani na úroky.“

Revolta jako předvolební kampaň?

Kubera odmítá narážky ministra financí Miroslava Kalouska, že by své názory měnil jen kvůli nadcházejícím senátorským volbám, v nichž chce obhajovat svůj mandát. „V politice jsem už od roku 1990, takže nemusím nikoho o ničem přesvědčovat. Lidé mě znají, takže vědí, jaké jsou moje názory a není to pro ně žádné překvapení,“ dodává. Stranická disciplína má údajně padnout i při jednání o úplném zákazu kouření v restauracích a hospodách.

Své opačné stanovisko dal prý najevo už i v případě Lisabonské smlouvy či přímé volby prezidenta, kterou on sám považuje za nedostatečně připravenou. Nehlasoval ani pro poslední omezení poslanecké imunity. Tento návrh podle Kubery ponechával zákonodárcům imunitu sice jen na dobu výkonu funkce, ta ale může trvat i v řádech desítek let. Imunita by se podle něj měla vztahovat jen na cestu do parlamentu, aby nemohlo dojít ke znemožnění hlasování určitého zákonodárce.

Miroslav Kalousek, ministr financí (TOP 09):

„Jen on sám ví, jestli se tak rozhodl, protože to tak cítí, nebo proto, že má před senátními volbami.“

Vedení ODS je „nefunkční“, ve straně však zůstane

Senátor nicméně odmítá myšlenku, že by kvůli svému názorovému rozchodu vystoupil z klubu ODS a do Senátu kandidoval jako nezávislý. Podle něj nestranická společnost na státní úrovni zkrátka nefunguje. „Ani vteřinu jsem o tom neuvažoval,“ potvrzuje svůj pevný postoj. Jedinou možnost odchodu z politiky, potažmo z ODS, vidí pouze v momentu, kdy voliči nebudou stát o jeho služby a přestanou ho volit.

Kubera připouští, že vedení ODS je mnohačetné - a tedy nefunkční. Strana by neměla mít pět místopředsedů, ale jen jednoho, maximálně dva. Svou skepsi vyjádřil zejména nad poslancem Borisem Šťastným. „Nevím, co dělá poslanec Šťastný v ODS. Jak je vůbec možné, že usiluje v ODS o nějaké funkce, protože má do pravicového politika hodně daleko. To je mistr regulací, jak se mu to hodí,“ uvedl na adresu stranického kolegy z dolní komory.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)